Sådan er der også syd for grænsen

Mann og Lübeck. Goethe og Weimar. Tyske byer og borgere er i fokus i ny bog om vores store naboland.

Familien Manns hus i Lübeck. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Scanpix

»I Tyskland tager man ting, der sker rundt om én, alvorligt. Det gælder både medierne og offentligheden. Man bliver også selv taget alvorligt. Ikke højtideligt, men alvorligt. Det gælder også for temaer, der har med landets svære fortid at gøre. Sådan en opførsel er desværre ikke selvfølgelig i Europa. Det er noget, jeg sætter stor pris på ved dette land.«

Sådan begrunder Henriette Harris, at hendes nye bog hedder »Tyskland er et land for voksne«, og som borger i et land, Danmark, hvor der måske ikke er helt så højt til loftet, og da slet ikke intellektuelt, kan man godt følge hende.

Til gengæld er det lidt svært at sluge, at forfatteren, der er journalist og har boet i Berlin siden 2004, allerede fra bogens første sider ser sig nødsaget til at minde om stadigt eksisterende fordomme: Om Tyskland som et sted uden humor. Om Tyskland som et sted, man bare kører igennem, når man skal på ferie til steder, hvor tingene smager bedre, og pigerne er kønnere. Er vi virkelig ikke nået længere?

Men bortset fra det er det en rigtig fin kulturhistorisk guide, Henriette Harris har begået om det land, som hun både kender og holder af. Konceptet er som følger: Seks byer - Lübeck, München, Weimar, Leipzig, Bonn og Frankfurt am Main - får hvert sit kapitel. (Berlin er ikke med, for den by har Henriette Harris tidligere skrevet en hel bog om).

I hvert kapitel præsenteres en håndfuld af byens borgere, levende såvel som døde, så beskrivelser af mennesker og lokaliteter tilsammen tegner billedet af en geografisk helhed. Efter hvert kapitel følger en lille guide til udvalgte steder. Helt enkelt.

I Lübeck-kapitlet fylder Thomas Mann af gode grunde meget. Nobelpristageren stammede jo fra hansestaden, og hans debutroman, »Buddenbrooks«, som han udgav som bare 25-årig i 1901, og som er forblevet det på enhver måde gigantiske forfatterskabs mest elskede bog, udspiller sig i noget, der til forveksling ligner hans bedsteforældres hjem i Mengstraße.

Fra Lübeck kom også en vis Max Linde, der tog sig af den skrøbelige norske maler Edvard Munck, hertil kom som voksen den med tiden antinazis­tiske præst Karl Friedrich Stellbrink, hertil flyttede den for nylig afdøde forfatter og Nobelpristager Günter Grass i 1986, her bor Marcus Niendorf, der er fjerdegenerationsapoteker på Løve-Apoteket.

Kulturen i centrum

Meget forskellige skæbner, meget forskellige liv, sådan som det også er meget forskellige skæbner og meget forskellige liv, Henriette Harris fortæller om i sine nedslag i andre byer, og er der noget, de portrætterede har tilfælles, ud over deres tyskhed, er det vel blot dette: At ingen af dem hører til i skurkenes rækker.

Hverken den store digter Goethe, der var med til at gøre Weimar til et åndeligt tysk centrum, eller Johannes Herklotz, skoleleven fra Leipzig, der som 18-årig skrev en lang og meget velformuleret skolestil, hvori han kritiserede det skrantende DDR-regime sønder og sammen.

Undervejs hører vi også om Sibylle Mertens-Schaaffhausen, arkæologen og møntsamleren, der elskede kvinder, kunst og videnskab, og - naturligvis - om Ludwig van Beethoven, der var født i det Bonn, der takket være forbundskansler Konrad Adenauers stædighed også blev den nye demokratiske forbundsrepubliks første hovedstad. Og om mange flere tyskere. Store og knap så store.

Det handler om kultur. Meget. Forståeligt nok, i og med at Tyskland, ud over så meget andet, jo er et kulturland, som ikke er til at komme udenom.

Det handler også meget om historie, og igen forståeligt nok, i og med at Tyskland, ud over så meget andet, også var hjemsted for det 20. århundredes værste totalitære ideologier.

Om de, der på forhånd nærer de indledningsvis nævnte fordomme over for vores store naboland så også, efter eventuel endt læsning, får lyst til at stoppe op i landet, undervejs til varmere himmelstrøg, skal vi lade være usagt. For de af os, der holder så meget af netop Tyskland, giver bogens kyndige og kærlige kapitler i hvert fald appetit på et snarligt gensyn. Helt uden fordomme.

Titel: Tyskland er et land for voksne. Forfatter: Henriette Harris. Sider: 302. Pris: 299,95. Forlag: Gyldendal.