Roman: Kunsten at elske en irriterende mand

Forfatteren Jakob Ejersbo lever videre i Ditte Steensballes roman om en kærlighedsrelation, der ikke kun sætter fortællerens, men også læserens tålmodighed på en prøve.

Den afdøde forfatter Jakob Ejersbo lever videre i »Lejligheder. En kærlighedshistorie« af Ditte Steensballe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helge Mikalsen

Ditte Steensballes forhold til forfatteren Jakob Ejersbo blev afsluttet før hans alt for tidlige død som kun 40-årig i 2008. I romanen »Lejligheder. En kærlighedshistorie« genopliver hun det hele.

Vi følger fortælleren, mens hun bevæger sig hjemløst fra det ene midlertidige lejemål til det andet, samtidig med at en forelskelse har slået rod i hende og flytter med som en fascination og en forbandelse.

Da hun møder Ejersbo, har han netop udgivet den store roman »Nordkraft«, og da hun slipper ham, er han ved at færdiggøre »Liberty-trilogien« om den vestlige verden kontra den tredje verden. Ejersbo fremstilles som en person, der er engageret i verden omkring sig, mens Ditte Steensballe får sig selv fremstillet som en, der er ligeglad med verden og kun engageret i forfatteren.

Hun kan for eksempel, på 10 års afstand, huske, hvad de spiste til morgenmad, og hvilken natkjole hun havde på, hvorimod hendes ansættelse på DAGEN og særligt avisens kollaps ikke kaster videre mange refleksioner af sig. Det gør henrettelsen af Saddam Hussein heller ikke, hvorimod hun kan huske rødvinsaftener ret detaljeret, og hvad han sagde til hende.

Minder om ungdomsroman

Får vi noget væsentligt at vide om Ejersbo? Nej. Udsiger Steensballe noget smukt og vigtigt om kærligheden? Gid jeg kunne sige ja.

»Lejligheder – en kærlighedshistorie« er bestemt en sympatisk roman om, hvor vanskeligt det kan være at elske og især elske et sammensat kunstnersind, og der er en hverdagspoesi i Steensballes sprog, som forlener kærlighedshistoriens småtrivialiteter med et skær af ømhed og melankoli.

Men romanen minder overordnet om en ungdomsroman i stil med Hanne-Vibeke Holsts tidlige udgivelser. Fortælleren dyrker sine store følelser og finder sig i en dybest set neurotisk og irriterende mand, der godt nok skriver fantastisk, men elsker forkrampet. Man tænker som læser, at det er utroligt, at Steensballe gider hænge på, og det ender med at blive problem for fortællingen, at man ikke forstår fascinationen.

Jakob Ejersbos excesser er høfligt og humoristisk skildret, men hverken fortælleren eller læseren bliver klogere på, hvad der drev ham, og hvor hans dæmoner stammede fra. Det kan Rune Skyum-Nielsens Ejersbo-biografi, der udkommer senere på året, måske.

Titel: Lejligheder. En kærlighedshistorie. Forfatter: Ditte Steensballe. Forlag: People’s Press. Sider: 173. Pris: 199,95 kr.