Rædsler i Gulag

Erindringer: »Min vej mod friheden«Leon Nikulin fortæller i erindringsbog om fangelivet i Gulag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fjernt fra Danmark blev mennesker knust af det kommunistiske rædselsregime. En af de seje, der overlevede, har vi stadig iblandt os. Det er Leon Nikulin, der i 1946, da han var 21 år gammel, blev idømt fem års lejr-ophold og derefter tre års eksil. Hans brøde: Han havde tilladt sig at gøre opmærksom på Sovjetunionens mord på 12.000 polske officerer, der blev myrdet i Katyn under Anden Verdenskrig.

Nikulin kom til Danmark i 1971 og forsøgte fra starten at råbe den danske offentlighed op for at gøre den klart, at Sovjetunionen og kommunismen udgjorde en totalitær fare. Det var ikke nemt.

Om sine år i Gulag foreligger der nu en uprætentiøs lille bog med titlen »Min vej mod friheden«. Nikulin fortæller prunkløst om Gulag-systemets skånselsløse behandling af mennesker, der som regel uden grund var sendt til lejrene. Hvis nogen var i tvivl om den modbydelige behandling af Sovjetunionens fanger, så er her rigeligt stof til eftertanke. Her er nedskydning af og medicinske eksperimenter på fanger og andre ubehagelige emner.

Det er stadig væsentligt at få anskueliggjort for den danske offentlighed, hvad der rent faktisk foregik i de sovjetiske lejre, og Leon Nikulins bog er vedkommende og uhyggelig læsning. Og så rummer den en række polemiske udfald bl.a. mod Den store danske Nationalencyklopædi, som Nikulin mener fortegnede historien om Gulag. Bogen kunne godt have fortjent en flottere udgivelse.