Peter Buwalda har sans for plot og karaktertegning

Mød den hollandske familie Sigerius – excentrisk og med lasten fuld af lig!

Håndværket er i orden i den hollandske forfatter Peter Buwaldas roman »Bonita Avenue«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikel Buwalda/pressefoto Mikel B

Man forstår så udmærket, at den unge fotograf Aaron i Peter Buwaldas underholdende »Bonita Avenue« bliver dybt betaget af sin kæreste Jonis far. Siem Sigerius er nemlig noget af en personlighed. Matematikgeni og rektor på et hollandsk universitet. Jazzelsker og tætbygget judomester med blomkålsører.

Excentrisk så det batter. Tag bare hans resolutte deltagelse i de studerendes nøgenbadning i forbindelse med en kaproningssejr! Det guddommelige øjeblik fik Aaron foreviget. Et billede, der røg i alle medier. Siem havde ikke noget problem med det. Tværtimod.

For sådan er han, Siem. Han har karakter og tæft for såvel matematik som it, medier og politik. Han er et familiemenneske, elsker konen og døtrene, Joni og Janis. Han er vellidt blandt sine medarbejdere, og de studerende dyrker ham kultisk.

Men der er lig i lasten, og samtidig med den store fyrværkerikatastrofe i Entschede begynder de at lugte og komme op til overfladen. Pigerne er ikke Siems biologiske døtre, fra et tidligere ægteskab har han en søn, Wilbert, som synes ond og utilpasset, helt ind til rygmarven. Efter flere års fængsel er han på vej ud.

Siem får også færten af, at Joni og Aaron har gang i en forretning, der måske nok er lukrativ, men ikke af den slags, man som far praler med. Og så videre. Snart begynder familien at falde fra hinanden, og Aaron er slet ikke stærk nok til at stå den slags igennem. Han bryder sammen og indlægges på et psykiatrisk hospital.

Familiære trængsler og dårskaber

Peter Buwalda debuterede med denne roman hjemme i Holland i 2010. Den modtog flere litterære priser, den lå på bestsellerlisterne i mere end to år, og den er siden blevet oversat til flere sprog. Nu også til dansk i Birthe Lundsgaards letflydende oversættelse.

Med Peter Buwalda befinder vi os i samme boldgade som Jonathan Franzen, Michel Houellebecq, m.fl. – det moderne liv endevendes og spiddes i en ironiserende tone, nær det sarkastiske. Familierelationer trykprøves og sprænges. Sensationssultne medier jager fortidens fejltrin. Kærligheden er skrøbelig og går nemt itu i denne verden. Hos Buwalda danner sex, penge og berømmelse en betydningsfuld trekant.

Ved romanens begyndelse befinder vi os flere år efter de centrale og ødelæggende begivenheder i familien Sigerius’ liv. Familiesagaen bliver fortalt fra skiftende synsvinkler og med spring i tid og rum. Den slags kræver håndelag, når det skal bære hen over små femhundrede sider, men håndværket er i orden i »Bonita Avenue«.

Buwalda har styr på sit plot undervejs og formår at opbygge suspense ved at forhale centrale oplysninger til det punkt, hvor man som læser er lige ved at hastebladre sig frem til forløsning.

Men lad være med det, kære læser! Nyd turen i Buwaldas bakkede plotlandskab. Her mærker man rutsjebanens sus i maven og får en fantastisk udsigt ud over vores samtids familiære trængsler og dårskaber.

Titel: Bonita Avenue. Forfatter: Peter Buwalda. Oversætter: Birthe Lundsgaard. Sider: 483. Pris: 299,95. Forlag: People’s Press.