På vej mod nationalsocialismen

Stor variation i efterårets tegneserieudgivelser fra historisk drama til fine hverdagsobservationer.

Fabian Nurys franske detektiv, Silas Corey, synes at være  en blanding af Corto Maltese og James Bond. Fold sammen
Læs mere

Silas Corey – Zarkoffs testamente 1 og 2

★★★★★☆

Forfatter: Fabian Nury Tegner: Pierre Alery Sidetal: 64 Pris: 168 kroner Forlag: Faraos Cigarer

Den franske manuskriptforfatter Fabian Nury har leveret en stribe tegneserieperler i den historiske genre i samarbejde med forskellige tegnere. På dansk har Faraos Cigarer udgivet flere af hans historier, heriblandt den komplekse skildring af den franske modstandskamp under Anden Verdenskrig i »Der var en gang i Frankrig«. Denne og andre af Nurys serier digter videre på historier om virkelige personer, og for nylig er hans sorthumoristiske portræt af Stalins diktatur blevet filmatiseret i »Stalins død«.

Der indgår også virkelige hændelser og personer i hans fortsatte historie om den franske detektiv Silas Corey, der synes at være en blanding af Corto Maltese og James Bond. Ihvertfald har detektiven Cortos evne til at befinde sig i kulisserne af verdenshistoriens nøgle-begivenheder og James Bonds hang til luksus og farlige damer.

Tidligere er udkommet »Aquila komplottet«, hvori Silas Corey første gang stifter bekendtskab med den onde milliardær Fru Zarkov, der har skabt sin formue ved at sælge våben til begge sider under Første Verdenskrig. I »Zarkovs testamente« krydser de atter klinger, da Fru Zarkov ved, at man skal holde sine fjender tæt på kroppen. Hun er døende og hyrer ham til at finde en mand, som hun mener er hendes eneste nulevende slægtning og arving til sin monstruøse rigdom. Men andre end Zarkov er interesseret i at finde arvingen. Det tyske kejserrige er brudt sammen, og både kommunister og et mystisk national- patriotisk selskab, der kalder sig »Thule«, lægger planer for landet. Vi, der lever i fremtiden i forhold til seriens tid, ved jo godt, hvad den Thule-snak handler om: nazisme!

Tegneren på de to album er også denne gang Pierre Alery, og selvom tegningerne flyder af sted letfatteligt og uden unødige dikkedarer, virker det, som om produktionen af striberne har været underlagt en noget høj akkord, ind-imellem grænsende til det sjuskede. Nuvel, for mig er tegninger ikke altid det vigtigste i en serie, og »Zarkoffs testamente« rummer fuldt ud den ferme blanding af mystik og melodrama, Nury mestrer til fingerspidserne.

egneserier Fold sammen
Læs mere
Foto: egneserier.

Ekstraordinære rejser i tid og rum

★★★★★☆

Tegnere og forfattere: Peter Madsen, Karoline Stjernfelt m.fl. Forlag: Cobolt. Antal sider: 96. Pris: 298,00 kr

Sidste år var en lidt svær tid for fans af den fine science fiction-tegneserie »Linda og Valentin«. Filminstruktøren Luc Besson fik endelig premiere på sin længe ventede filmversion, og som det ofte har været tilfældet med den slags, var der gjort vold på helt centrale dele af serien. Borte var samfundssatiren og den legesyge fornemmelse af endeløse eventyr i rummet. Sidste år var 50-året for seriens begyndelse, og det blev i Danmark fejret med et hyldestalbum, hvori en lang række tegnere fra mange lande leverede deres versioner af serien. De korte og meget varierede serier rummer skægge fortolkninger af originalen, men først og fremmest rummer de den ingrediens, som Bessons film syntes at mangle, nemlig en ægte veneration for forlægget. Fra Danmark bidrager Henning Kure og Peter Madsen med en skæg symbiose mellem »Linda og Valentin« og den danske serie »Valhalla«.

egneserier Fold sammen
Læs mere
Foto: egneserier.

Voksenlivet er en myte

★★★★☆☆

Tegner og forfatter: Sarah Andersen. Forlag Cobolt. Antal sider: 112. Pris 129 kroner.

»Sarah Scribbles« hedder den serie, som amerikanske Sarah Andersen (med danske aner) har haft stor succes med på nettet. Den består af meget subtile betragtninger fra en ung kvindes liv, der er samlet i korte meme-agtige striber. Pointerne kan være så enkle, at det indimellem virker, som om de slet ikke er der, men det er netop det fine ved dem. De skærper opmærksomheden omrking alt, der kan forekomme i hverdagen: Fascinationen af grimme sko, frygten for håndsved (når man holder hånd) og kærligheden til en gammel sweater. Det minder om de striber, som danske Stine Spedsbjerg laver, og det er da også Spedsbjerg, der har oversat »Sarahs Scribbles«. Indimellem får neuroserne et uhyggeligt skær, som når den viser en pige, der konstant skal have bekræftet kærestens kærlighed til hende verbalt – hele vejen til at de begge ligger i graven. Men sådan er livet jo indimellem.

Saga vol. 7

★★★★★☆

Forfatter: Brian K. Vaughan Tegner: Fiona Staples Forlag: G.Floy Antal sider: 112. Pris: 148,50 kr.

Den amerikanske science fiction-serie »Saga« er stadig en af de mest særegne universer blandt de talløse, som populærkulturen rummer. Den foregår et fjernt sted i universet, hvor to racer har ligget i en hundredårig krig. Den ene race har horn, den anden vinger, men bortset fra det er de som ganske almindelige mennesker. De får børn, som de tager med til introdage i vuggestuen, de skændes og drikker sig fulde og har potensproblemer. Udover denne morsomt skildrede hverdag i rummet har hovedpersonerne Marko og Alana ikke gjort det nemmere for sig selv, i og med at de har forelsket sig i hinanden på trods af, at de tilhører hver sin race. I dette syvende album bliver seriens enorme karaktergalleri og virkeligt fremmedartede væsener udvidet med nogle ulækre zombier, der kaldes »de kampfaldne«, nogle små, bæverlignende væsener og en transvestit med to hoveder. Det kan man kalde diversitet.

egneserier Fold sammen
Læs mere
Foto: egneserier.

Kongen og Munken

★★★★★☆

Forfatter: Jørgen Jørgensen og Frank Rechter. Tegner: Thierry Capezzone og Vince Deporter. Forlag: Cobolt. Antal sider: 80. Pris 248 kroner.

I jubilæumsåret for Reformationen i Danmark udkom »Kongen og Munken – tro, håb og kærlighed, der forvandlede Danmark« – en gedigen gendigtning af de dramatiske begivenheder omkring lutherdommens indførelse i Danmark. De centrale personer er Kong Hans, der forsøger at holde sammen på sit nordiske rige og blandt andet foranstalter det stockholmske blodbad, og Christian II, der bliver inspireret af den nye »rene« teologi fra den oprørske Martin Luther. Den ordrige tekst af Jørgen Jørgensen og Frank Rechter er nem at følge, trods et relativt stort persongalleri, og politik og teologi bliver vævet sammen i passende mængder. Thierry Capezzones og Vince Deporters tegninger er klare og overskuelige, ikke mindst i skildringen af de mange slag og belejringer, som den ny tid medførte i vores gamle land. Selv tegneseriefremmede børn (og voksne) vil kunne følge med.

Grus

★★★★☆☆

Tegner og forfatter: Anna Degnbol. Forlaget Fahrenheit. Sider: 184 Pris: 199 kroner

Anna Degnbol er et relativt nyt dansk tegneserienavn, der har lagt ambitiøst ud med »Grus«, en kombineret spøgelses- og »coming of age«-historie fra et uidentifcieret dansk provinsmiljø. Som titlen antyder, er det er en lidt grå fortælling om en ung kvinde, der plages af minder fra den ungdom, hun tilbragte i en uspecificeret provinslandsby, inden hun forlod hjemegnen. En mystisk pige skjuler sig i skoven, og tegneserien springer mellem nutid og en fortid, der gradvist afslører spøgelsespigens hemmelighed, men fortæller også om venskaber i den hårde ungdomstid. Ligesom de japanske gyserfilm satser Anna Degnbol lige så meget på en melankolsk atmosfære som på egentlige chok (hvilket også er svært at fremkalde i en tegneserie!) og lykkes med sine minimalistiske tegninger og eksperimenterende layout. Lidt tåget står det for denne anmelder, hvad der egentlig skete den gang, men sådan er det vel med spøgelser.