Optimismens pessimisme

Dorthe Nors har skrevet en fin lille havfruefabel om at finde sig selv.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan gøre skrækkelig ondt at blive voksen, især hvis man som hovedpersonen Minna i Dorthe Nors lille fine kortprosaroman »Minna mangler et øvelokale« hverken har nære og fortrolige venner, et godt forhold til familien, et barn, en kæreste eller for den sags skyld et sted, hvor man kan sætte sig og komponere sin musik og mulighederne for et nyt og bedre liv.

Så komponisten Minna ender med at springe ud på dybt vand, i bogstaveligste forstand, og forvandler sig til en syngende havfrue på et bornholmsk klippeskær, efter at hun har været helt nede at vende mellem fisk, tangtrevler og ensomhed. Hun flygter fra sig selv og sit gamle liv i hovedstaden og søger helt derud, hvor vandet er blåsort og fedtet og ikke bare en blå slette som Aarhus Bugt eller en flaskegrøn flod som Øresund.

Eftersom hendes vej væk fra alt det, der gør ondt, er brolagt med tvivl og tilbageholdenhed, beslutter hun sig undervejs for at anskaffe sig et »røvhulsfilter« og ellers hele tiden forsøge at huske Ingmar Bergmans ord, som hun læser igen og igen, om at frygten kan virkeliggøre det frygtede.

I Nors’ finurlige og delvis melankolske og underspillet humoristiske tekst gælder det modsatte også: at forventningen om det skønne også kan virkeliggøre skønheden. For så vidt for Minna, men også i sproget, der fra at være insisterende optimistisk i al sin sårbarhed og sorrighed åbenbarer sig som en poetisk perle fragtet op fra havets dyb i en fint ciseleret litterær muslingeskal af en bog.

At tonen krænger over i et malplaceret Shu-bi-dua-dansk enkelte steder er naturligvis tilsigtet fra forfatterens side, men det forstyrrer, mere end det morer, og er helt unødvendigt. Tekstens mildt latterboblende udtryk står stærkt nok i sig selv – som en blanding af glædesbrus og den druknendes dødskamp, der popper op fra dybet og bryder vandspejlet.

»Minna mangler et øvelokale« handler om at finde sig selv i en pulserende verden af netværksmennesker og selviscenesættelse, hvor »værtsdyr« som Minna lader sig snylte på, indtil der næsten ikke er mere tilbage. Det er optimistens knuste hjerte versus pessimistens ironiske distance, og hvem vinder?

Den berigede læser, såmænd.

Forfatter: Dorthe Nors
Titel: »Minna mangler et øvelokale«
Sider: 60
Pris: 200 kr.
Forlag: Samleren