Opslugt af det fremmede

En fascinerende roman om den excentriske engelske eventyrer Sir Richard Burton.

Verdenssamleren Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En tysksproget forfatter, født i Bulgarien, har skrevet en roman om den engelske officer og opdagelsesrejsende, Sir Richard Burtons eventyr i Indien, Arabien og Afrika. Mere globalt kan det næsten ikke blive.

Ilija Trojanow blev allerede som ti-årig opmærksom på den engelske excentriker og eventyrer Richard Burton, da han i et illustreret hefte læste om berømte opdagelsesrejsende i Afrika. Det er denne tidlige fascination, som 30 år senere – i 2006 – blev til kraftpræstationen »Verdenssamleren« om en af 1800-tallets mest farverige og gådefulde skikkelser. Nu har vi så fået bogen på dansk i Mone Hvass’ fremragende oversættelse. Også den er med sine suveræne gengivelser af de mange talemåder fra forskellige kontinenter og kulturer, sin indarbejdelse af de fremmede gloser og sætninger og med den konstante klang af skiftende sprogtoner en sand kraftpræstation.

Romanen om Richard Burton er et imponerende produkt af årelang, omfattende research på tre kontinenter, bogen er på samme tid spraglet som en orientalsk basar og sprængfyldt med viden og indsigt. I tre hovedafsnit fortæller Ilija Trojanow sin historie om den mærkelige Burton, der først som engelsk officer i Indien rejser rundt i forklædning og samler viden og oplysninger om både hinduer og muslimer, som siden forklædt som dervish fra Persien drager på pilgrimsrejse til Medina og Mekka, og som endnu senere begiver sig ud på en opdagelsesrejse igennem det såkaldt »mørke Afrika« på jagt efter Nilens kilder. At Burton med de ekstraordinære sprogkundskaber også nåede at oversætte »Kamasutra« og »1001 nats eventyr« hører med til billedet af et usædvanligt menneske.

Burtons optagethed og dragning imod »det fremmede« er et formidabelt tema med rige dramatiske muligheder og masser af aktuel resonans, og eventyret får alt, hvad en eventyrroman kan trække, når forfatteren tilsætter samlivet med en kurtisane i Indien, mistankerne om spionage i Arabien og konkurrencen med en medrejsende, John Hanning Speke, om opdagelsen af Nilens kilder i Afrika.

»Verdenssamleren« er en spektakulær roman, eventyrlig, fantasifuld, velskrevet, tankevækkende og så detaljemyldrende, at det til tider stiller betydelige krav til læserens udholdenhed.