Opskriften på et karrierespring

Biografi: »Helle for magten« »Helle for magten«s fortjeneste er det afslørende indblik i politisk rugbrødsarbejde i et klima, hvor istapperne hænger tæt, og rygklapperiet kan blive så voldsomt, at den klappede går på næsen.

Foto: Foto: Scanpix

Da Helle Thorning-Schmidt dukkede op i dansk politik, havde ikke mange hørt om hende. Det har mildt sagt ændret sig afgørende i løbet af de par år, der er gået, siden hun blev valgt til Folketinget i 2005 og et døgn senere reelt var formand for Socialdemokraterne.

Det politiske karrierespring savner sidestykke i dansk historie og kan kun forklares med, at hun var på rette sted på det rigtige tidspunkt og under partipolitiske fløjkampe, der gav den nødvendige plads til en politisk novice.

Selvfølgelig skaber et sådant lynavancement interesse for Helle Thorning-Schmidts baggrund og synspunkter. Interessen har allerede resulteret i flere bøger, og i dag kommer en ny af slagsen. Bogen giver et særdeles interessant indblik i, hvordan man i kampagnegrupper »skaber« en politiker. Lige fra programpunkter til formuleringer og spekulationer om, hvordan det i en bestemt forsamling vil gøre sig bedst med en piget sommerkjole. Dertil kommer rent taktiske overvejelser om, hvordan man skader en modkandidat bedst muligt, hvilket i Thorning-Schmidts formandskampagne bl.a. medførte, at Poul Nyrup Rasmussen blev kaldt til assistance og præsterede et decideret karaktermord på konkurrenten, Frank Jensen.

Selv om Thorning-Schmidt var nybegynder, har hun været hurtig til at lære noder og unoder i det politiske spil. Som da hun foreslog sin kampagnegruppe, at de gik i gang med at skrive små forargede læserbreve med tilsvining af regeringen.

Bogen er blevet til efter samtaler med talrige kilder, der optræder anonymt, hvilket er en svaghed. Men det virker, som om forfatteren har haft den nødvendige kritiske sans ved stoffets prioritering, uden at bogen af den grund kan tages til indtægt for den hele og fulde sandhed om baggrunden for Thorning-Schmidts galopkarriere. Forfatterens sympati for Thorning-Schmidt er let at få øje på, men der er ingenlunde tale om et skønmaleri. De mindre charmerende sider i bestræbelserne på at kravle op ad karrierestigen er også med.

Thorning-Schmidt blev partiformand bl.a. i kraft af et slagkraftigt fyndord om, at hun kunne slå Fogh. Men som valgkampen hidtil er forløbet, er det mere end tvivlsomt, om hun kan gøre det ved egen hjælp. Paradoksalt nok kan det flaske sig sådan, at det bliver Naser Khaders Ny Alliance, der bliver hendes nøgle til Statsministeriet, selv om samme Khader for få måneder siden fastslog, at Thorning-Schmidt havde mistet sin troværdighed som statsministerkandidat. Så hurtigt kan den politiske virkelighed skifte form og retning.