Nye ungdomsromaner er brutale og livsbekræftende

Seje og stærke pigers »tilfældige« valg ændrer deres tilværelse radikalt. Det er oprørende læsning.

Dawn og Stella bærer begge på en tindrende livsgnist, inden de møder uventet modstand.

17-årige Dawns associative og levende fortællestemme i Martin Petersens »Exit Sugartown« virker stærkt autentisk. Denne ungdomsroman er rå og vildt engagerende og samtidig, takket være dens fortællegreb, lige så nervepirrende spændingsopbygget som en thriller.

Marcus hedder fortælleren, han er journalist på jagt efter en migrants fortælling, og han overlader sin lydoptager til Dawn, som får »et rigtig pænt beløb« for at indtale sin historie. Hun er et fandenivoldsk livstykke, der ikke vil nøjes, men kæmpe for et bedre liv, for sig selv, og ikke mindst for Charlie, sin lillebror.

Faderen er en gennemført uduelig sjuft, så da hendes sejtarbejdende mor, syerske og lungesyg, dør, overtager Dawn både symaskine og ansvar for familien. Ønsket om andet og mere bobler i hende, og med guldrandede løfter i sigte vælger hun at flygte »over vandet« sammen med veninden Didi og 30 andre brændere – en betegnelse for de illegale flygtninge, der smider deres ID-kort væk for ikke at blive sendt tilbage.

Dawn snydes og nedværdiges grænseløst, men holder ud og sig selv oppe på lige dele livsglæde, selvrespekt og omsorg for Charlie, som hun tjener penge til. Hun indgår en fatal aftale om at være lokkedue for en indbrudsbande, et indbrud ender i drab, og hun flygter, bliver fundet, mister en finger og trues med det, der er værre, hvis hun ikke fortsætter.

Bogens research er hentet fra »den gyldne portal til Fæstning Europa«, ikke mindst Malta og Lampedusa. Men fordi navnene er slørede, kan historien foregå hvor som helst.

Historien om Dawn indeholder menneskelivets mest brutale og mest livsbekræftende sider. Den er på én gang forfærdende, fascinerende og livsbekræftende.

Danske Stella i Sarah Engells ungdomsroman »21 måder at dø« er som udgangspunkt lige så livsglad som Dawn, selv om hendes tilværelse fik et alvorligt knæk, da moderen døde af kræft. Men et tilsyneladende uskyldigt valg tilter hendes liv.

Stella beslutter at deltage i X Factor sammen med bedsteveninden Amalie, de synger i det samme band, så idéen er indlysende. Men X Factor-dommerne kommer på tværs, da de vrager Amalie, men vil have Stella med videre i konkurrencen, og selv om Stella vælger den mulighed fra, er skaden sket. Amalie er dybt såret. Hun vender vrangen ud på sig selv og venskabet og lægger Stella for had, rimeligt råt og effektivt.

Undervejs i romanen er der kortfattede, nøgterne, rystende dokumenter, trykt i hvidt på sorte sider. 21 i alt, som Stella har samlet om virkelighedens unge fra 11 til 19 år, som efter intens mobning på nettet har valgt selvmordet som udvej. Alligevel løber der gennem historien en fin, musikalsk tråd, affødt af Stellas fortællerstemme. Den holder læserens håb oppe og gør Stellas fortælling mere væsentlig end »blot« en case, bygget på 21 dokumenter fra virkeligheden.

 

5/6 Stjerner

Titel: Exit Sugartown Forfatter: Martin Petersen Sider: 239 Pris: 170 kr. Forlag: Høst & Søn

4/6 Stjerner

Titel: 21 måder at dø Forfatter: Sarah Engell Sider: 344 Pris: kr. 270 Forlag: Carlsen