Ny Stein-krimi er en dannelsesrejse med de indre dæmoner

Endnu en kvalitetskrimi fra en af Nordens allerbedste krimiforfattere.

Jesper Steins romanfigurer er ikke bare karikerede arketyper. Man kan lugte og mærke dem. Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jesper Stein kan noget, som ikke ret mange andre nordiske krimiforfattere formår, og i femte bind i serien om den hårdt prøvede politimand Axel Steen, »Papa«, beviser han endnu engang sit værd. Det er kriminallitteratur, når det er mest effektivt, og så er det nutidig dannelseslitteratur, der måske nok på overfladen er spændingsunderholdende og letlæst, men som rummer en psykologisk og litterær dybde, der kræver lidt mere af læseren.

Serien handler om (d)en moderne mand og en identitetssøgende rutsjetur af en dannelsesrejse i selskab med både indre dæmoner og ydre krav. Den handler om maskulinitet i om ikke opbrud så under sporskifte. Den handler (bl.a. også) om storbyen og om verden omkring os. Og så handler den i dette seneste bind om at være far.

Titelfiguren er skurken, den russiske narko- og våbenhandler Grigor Grigovich, der opererer under en god håndfuld aliasser såsom Grisja og altså Papa. Men titlen er også en samlebetegnelse for de fædre, der her mosler rundt i denne rolle, nogle gange til gavn og andre gange til skade for deres afkom og andre pårørende. I dette bind til katastrofal og skæbne­svanger skade.

Axel Steen er siden den dramatiske afslutning på forrige bind blevet ansat i PET, hvor han er sendt på en undercoveropgave i Amsterdam. Her skal han i rollen som barsk bagmand i et internationalt kriminelt netværk lokke Grisja ud af busken, og under dæknavnet Hans Hauser får han langsomt foden indenfor.

Hans nye Jeg er imidlertid ikke kun en professionel rolle, det bliver også en flugt fra den, han var og også er. Han er splittet mellem sin identitet som far til 11-årige Emma, sin faglige selvbevidsthed og de dæmoner, han hele tiden må kæmpe med og mod. Derfor bekommer rollen som Hans Hauser ham godt – så godt at han i sit nye Jeg forelsker sig hovedkulds i en smuk men – måske – farlig hollandsk kvinde.

Hjemme i København er Steens tidligere makker, Vicki Thomsen, overflyttet til Røveri, hvor hun er i gang med at efterforske et spektakulært kup i Danske Bank ved Nørreport. 143 af bankens topsikrede bokse er over en weekend blevet udboret og tømt, og Thomsen og hendes makker, den ældre og noget valne Wagner, får til opgave at lede efterforskningen.

De – eller rettere hun – modarbejdes af flere af afdelingens gamle hanelefanter. Og da også PET-chefen Jens Jessen, der er Axel Steens ekskones anden eksmand, begynder at blande sig bemærkelsesværdigt meget i hendes arbejde, får hun brug for backup fra sin gamle makker.

Jesper Stein jonglerer elegant med sine personager, der ikke bare er karikerede arketyper men stort set floskelfrie figurer, man kan lugte og mærke. Han placerer i dette bind sin helt i en mere tilbagetrukket rolle, så især Vicki Thomsen får mere plads. Samtidig rykker han handlingen længere ud på den storpolitiske scene, og bygger langsomt men yderst virkningsfuldt plottet op.

Man kan diskutere, om afslutningens mange tråde bliver for sammenknudrede. Man skal i al fald holde tungen lige i munden. Men hvis man formår det, får man – endnu – en kvalitetskrimi fra en af Nordens allerbedste krimiforfattere.

Forfatter: Jesper Stein. Sider: 412. Pris: 300 kr. Forlag: Politikens Forlag.

Papa Fold sammen
Læs mere