Ny debutantbog om nazismen har masser af spænding

Med et imponerende researcharbejde bag sig søger romandebutanten Jesper Bugge Kold ind bag nazismens mekanismer og uhyrligheder.

»Vintermænd« af Jesper Bugge Kold Fold sammen
Læs mere

Hamburgfamilien Strangl lever et harmonisk og ukompliceret i liv som velbeslåede bedsteborgere i 1938. Karl driver familiens tekstilvirksomhed videre, ganske vist med urovækkende stigende leverancer af soldateruniformer til Hitlers oprustning. Broderen Gerhard er manisk optaget af sit job som matematikprofessor, ganske vist med urovækkende manglende elevtilslutning. Og efterhånden som nazificeringen spreder sin gift, involveres de to brødre i Anden Verdenskrig. Skubbet, manipuleret, lokket og truet ender Karl som officer ved forsyningstropperne på Østfronten og senere som bataljonschef i Frankrig under englændernes fremmarch i Normandiet og Gerhard som SS-lejrkommandant i koncentrationslejren Neugraben.

Jesper Bugge Kolds debutroman, »Vintermænd«, falder således i tre dele. Den første og den bedste del handler om den snigende gift, der overmander de i og for sig retskafne og passivt modstræbende brødre. Anden del behandler krigens rædsler og de misgerninger, brødrene tvinges til at begå. I tredje del, hvor dagligdagen i ruinerne efter tyskernes nederlag skal indfinde sig, begår den samvittighedsplagede familiefader Karl (der undervejs også har gjort sig skyldig i utroskab) selvmord, mens Gerhard er flygtet til Sydamerika.

Udtrådte metaforer

Med deres fælles ugerninger under krigen er de to brødre vokset fra hinanden. De er blevet »vintermænd«, hvilket forfatteren leverer en længere, påklistret udredning af ved romanens afslutning. Værre er det dog, at den ellers veldisponerede roman skæmmes af udtrådte metaforer, hvor sindets tomhed er som et hult træ, og hvor pistolens løb (under Karls selvmordsforsøg) blev »en tragt, som hans tanker flød igennem«. Det handler om »titanernes kamp«, men også om kongen, der var »et træk fra at blive sat mat«.

Kan man leve med den slags flovser og en til tider noget udtværet psykologi, så er der masser af spændende handling i »Vintermænd«. Rigtig god er den, når den tilrettelægger handlingen og lader den følge de spor, som i forvejen er udstukket. Med nazismens egen uundgåelige og ubønhørlige konsekvens.

Hvad: Vintermænd. Forfatter: Jesper Bugge Kold. Sider: 400. Pris: 299 kr. Forlag: Turbine.