Når en pik hænger i laser

Der er lidt til husarerne undervejs i Benn Q. Holms nye roman – men desværre ikke til ret mange andre.

»Røven fuld af penge og en pik i laser. Men ingen medaljer for lang og tro tjeneste ...«

Med dette citat har forlaget Lindhardt og Ringhof valgt at markedsføre Benn Q. Holms nye roman, »Manden i glasset«. Sex og penge sælger, klart nok, men man kan alligevel ikke lade være med at tænke, om det alligevel ikke er en smule overstyret?

Ganske vist knaldes der løs undervejs i skildringen af Giovanni Baltzers liv og levned. Han kommer af små kår, får arbejdet sig ind i en halvhemmelig, international virksomhed, der tager sig af sikkerhedsvurderinger rundt om i verden, bliver styrtende rig, men brænder ud og er ved romanens start vendt hjem til Danmark for at slikke sine sår.

Turen går fra Danmark over USA, Lissabon og Østrig og ender i et falleret anti–kvariat, der fungerer som skjul for denne verdensborger. Giovanni tager for sig af både sprutten og kvinderne; han er en eventyrer, men ikke uden længsel efter et hjem, han aldrig rigtig har haft.

Benn Q. Holms oplæg er ikke dumt, men den læser, der forventer en genskrivning af Don Giovanni-historien eller jager litteraturhistoriske krydssejladser qua den centrale rolle, antikvariatet synes at skulle spille, bliver skuffet. Det gør den læser, der forventer et dybt, psykologisk portræt af et menneskes storhed og fald også. Og selv om der er lidt til husarerne, hvad angår Giovannis seksuelle udfoldelser, så går disse formentlig også lettere uforløste hjem.

Mislykkede metaforer

Alt i alt er der altså ikke meget at komme efter i denne roman. Eller formuleret mere præcist: Det er ikke til at finde ud af, hvad det er Benn Q. Holm vil give os. Jovist får vi lidt samtidskulturskildringer, og der lægges op til lidt kritik af amerikanernes måde at håndtere deres interesser på rundt om i verden. Jovist prædiker Giovanni om individualismens nødvendighed blandt amerikanske republikanere. Men det virker halvhjertet, og de psykologiske portrætter af Giovanni og de mænd og kvinder, han omgives af, er for overfladiske til at blive interessante. Personer introduceres og forsvinder igen, steder beskrives, uden at man får en fornemmelse af nødvendighed. Faktisk keder man sig bravt undervejs og tager sig selv i efterhånden at melde sig under husarernes fane og håbe på lidt mere eksplicit sex.

Men heller ikke den side af historien er (får man lyst til at sige) videre potent. Lidt for ofte efterlader en kvinde en badeværelsesdør på klem for vores helt; lidt for ofte optræder stereotype forestillinger om ludere, skolepiger og baronesser. Holm er ingen stor stilist, og hans billedsprog hyler til tider mod banaliteternes himmel. Tag for eksempel den her: »Vågnede kort ud på natten med jern på, men om morgenen var den bare et lille bøjet søm.« En sådan sætning fortjener en plads i historien – i et et værk over mislykkede metaforer.

Forfatter: Benn Q. Holm. Titel: Manden i glasset. Sider: 315 Pris: 299,95 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.

Læs et uddrag her: