Når alt er en kampplads

Irene Pedersens psykologisk indsigtsfulde roman »Gale hunde« – om posttraumatisk stress og krigene i Eksjugoslavien – tager et vigtigt emne op.

Panisk angst for steder uden udsyn og i konstant fysisk og psykisk alarmberedskab!

Ofre for posttraumatisk stress har kroppen fuld af adrenalin, og når den hjemlige hverdag bliver stillestående, sitrer kroppen.

Trods taknemmelighed for at være i live er man ikke i stand til helt at kaste sig ud i det – som det nu er tilfældet med kroaten Doric, der forsøger at få fodfæste i Danmark og ro i sindet efter at være flygtet fra rædslerne under krigene i Eksjugoslavien.

Doric bliver kæreste med Tenna, der selv er mærket af at have mistet sin bror, der var dansk FN-soldat. Hun er – 20 år efter den fredsbevarende mission – ved at lægge sidste hånd på en film om danske veteraner, der er kammerater til broren og mere eller mindre utilpassede. Forholdet mellem Doric og Tenna er erotisk, men emotionelt famlende, og da Doric ønsker at beskytte hende, lader han sig overtale til at rejse med hende tilbage til Balkan – som kæreste og som tolk med dét, man kunne kalde selektiv hørelse.

En erkendelsesrejse

Det bliver en erkendelsesrejse. Skæbnesvanger for Doric, for »inden i ham faldt verdener sammen«.

Tenna sporer ganske vist en forandring i ham, men hun borer ikke i det, selv om det hendes natur at stille spørgsmål, og der står i bogen, at hun i deres samvær på rejsen er lykkelig, men vi fornemmer det ikke. Hjemme igen får Tenna – der længe har været naiv – øjnene op for hemmeligheder og løgne omkring omstændighederne ved brorens død. Hendes film - som delvist er et personligt terapeutisk projekt, hvor hun forsøger at forstå og ønsker at finde mening – får ikke den ventede effekt.

Mange tilbageblik

»Gale hunde« er en roman om erindringens betydning, krigens kompleksitet, traumatiske oplevelser, fremmedfølelse, kulturelle kontraster, skyld, løgne og spirende følelser – med mange tilbageblik, skrevet i ultrakorte sætninger, og forfatteren er intenst og relevant optaget af fysisk og psykisk sårbarhed i forbindelse med væbnede konflikter.

Indre mure falder således i den psykologisk indsigtsfulde roman, som i flere passager er fængslende og har en fin spændingsopbygning, men der er for lidt miljøbeskrivelse og for sparsomme oplysninger om Tenna til, at vi rigtig kan se det for os.

Bedst er Irene Pedersen i indkredsningen af Dorics posttraumatiske angst, uro, desperation og aggression. Hans fornemmelse af at stå ved en afgrund. Det er en skjult dramatik. En indestængt vrede. Her træder alvoren sitrende frem.

Titel: »Gale hunde«.

Forfatter: Irene Pedersen.

Sider: 336. Pris: 300 kroner.

Forlag: Gyldendal..