Mord under midnatssolen

Franske Olivier Truc giver i andet bind af sin serie om renpolitiet et nådesløst billede af bagsiden af det norske olieeventyr.

De norske naturgas- og oliemillioner er ikke rullet ind i statskassen uden omkostninger, og de ting, der skete på bunden af blandt andet Barentshavet, var barske sager, der kostede mange af de involverede liv, førlighed og nogle gange forstand.

I andet bind af franske Olivier Trucs krimi­serie om Sameland og renpolitiet får disse mennesker stemme, og i et spidsfindigt plot fortælles en fascinerende historie om et broderfolk, der lever højt mod nord.

En ung samisk rensdyravler drukner i forbindelse med en rensdyrfloks farefulde svømmetur over sundet, da dyrene på et tidspunkt går i panik og begynder at svømme i ring. Det ligner en tragisk ulykke, men da byens borgmester kort efter findes død ikke langt derfra og i nærheden af samernes hellige klippe, begynder renpolitiets betjente Klemet Nango og Nina Nansen (eller Hansen – hun hedder skiftevis det ene og det andet) at undre sig.

Døde mænd i en bil

Ikke længe efter trækkes en bil med tre døde mænd op af det kolde vand, og selv om det i første omgang ikke er let at identificere alle, så begynder en dyster sammenhæng at tone frem. De lange skygger, der kastes ind over øen Kvaløya og det nordlige Lapland, går tilbage til 1970erne, hvor nordmændene foretog de første prøveboringer nær byen Hammerfest.

De aktuelle forbrydelser viser sig både at have med de trængte samere og de gamle dykkere at gøre, og da den unge renbetjent Nina finder ud af, at hendes forsvundne far muligvis er en del af begivenhederne, tager historien en ny og dramatisk drejning.

Faren, der var fisker men senere uddannede sig til dykker, flyttede fra familien i Sydnorge for år tilbage, og hendes bitre mor har siden gjort alt for at bryde båndene og forhindre datteren i at have kontakt med ham.

Faren viser sig – som i øvrigt mange af de andre gamle dykkere – at lide af en form for kronisk dykkersyge, der har givet både neurologiske og fysiske skader, og derfor er et gensyn ikke helt så let og glædeligt, som Nina måtte have forestillet sig.

Andre af bogens figurer finder dog sammen og får ryddet gammelt nag af vejen, ikke mindst efter at den fedladne og korrupte ejendomsmægler Markko Tikkanen får stjålet sit omfattende og mere eller mindre hemmelige kartotek over byens borgere, hvor folks gæld, synder og særheder er nedskrevet.

Skriver indsigtsfuldt om samerne

Den i Stockholm bosatte Truc, der er uddannet journalist og har rejst en del i det nordlige Skandinavien, skriver indsigtsfuldt og detaljeret om den samiske kultur og det kolde nord, og hans plot er, da det endelig folder sig ud, sikkert og stærkt leveret.

Desværre går der lidt for længe, inden det rigtig kommer i gang, og de første cirka 100 sider føles længere end de resterende 300. Ikke at Truc skriver kedeligt (hans beskrivelse af borgmesterens begravelse er i øvrigt kostelig), men mystikken, spændingen, intensiteten får først rigtig fat et godt stykke inde i historien. Men så folder den sig til gengæld også ud og viser sig at være en begavet og nervepirrende spændingsroman.

Så hæng på, der ligger en god læseoplevelse og venter.

Titel: »Skyggerne vender tilbage«.

Forfatter: Olivier Truc. Oversættelse: Jesper Tang.

Sider: 422. Pris: 299 kroner.

Forlag: Modtryk.