»Monster«-tegner giver Harry Potter nyt liv

Jim Kay har illustreret verdens mest populære romaner. Første bind udkommer verden over i dag. Det kan ikke gøres bedre.

»Harry Potter og De Vises Sten« i billedmesteren Jim Kays fortolkning. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har været der før. I den ildevarslende, dystre skov med uheldsvangre, mørke fugle og en søjlehal af sorte træer med strittende grene. Enkelte stråler af lys rækker ned gennem stammerne, men mest er det en skinnende, hvid enhjørning, der oplyser det på én gang faretruende og fredfyldte billede.

Vi befinder os nemlig i Harry Potters univers. I første bind af J.K. Rowlings Potter-serie, »Harry Potter og De Vises Sten«, hvor Hogwarts professor McGonagall udtrykke følgende profeti: »Han (Harry) bliver berømt en dag – en levende legende. (…) Alle børn i verden vil lære hans navn at kende«.

Resten er, som vi i dag ved, historie. Der er et »før« og et »efter« Harry Potter inden for nyere litteratur. »Harry Potter og De Vises Sten« udkom første gang i 1997, blev filmatiseret i 2001 og udkommer i dag over hele verden som en stor gennemillustreret bog i uforkortet udgave.

Billedmesteren er ingen ringere end Jim Kay, der gjorde den amerikanske forfatter Patrick Ness’ fantasyroman »Monster« til et globalt hit med sine sort-hvide hemmelighedsfulde illustrationer. Nu får Kay måske Harry Potter-interessen til at blusse op igen. Ikke mindst blandt yngre læsere. Han har nemlig fundet sin egen niche i tilgangen til teksten. Kay drosler ned for det monstrøse og grufulde og skruer op for humoren og komikken i universet. Portrættet af den onde Voldemort er f.eks. mere til grin end til gru.

Med blandede teknikker skaber Kay formidable himle, skumsprøjtende søer og en eventyrligt sansemættet natur. Her er plancher af trolde, tegnet med brunt blæk, farvestrålende drageæg som taget ud af oplysningstidens fagbøger og en detaljerig frise nederst over flere sider med Diagonalstræde, og på rene tekstsider udgør stænk af »spildt« vandmaling sin egen form for illustration. Men ikke mindst gør portrætterne af børnene indtryk. De fremstår generte og yngre og mere aldersvarende og spændende end i filmene, og interessant nok fokuserer Kay på Harrys blødere sider, hans ensomhed og usikkerhed.

J.K. Rowling selv har givet udtryk for sin begejstring for Kays arbejde med seriens første bind, og de øvrige seks Harry Potter-bøger skal da også illustreres af ham. Det forstår man godt. Det gøres ikke bedre!

Titel: »Harry Potter og De Vises Sten«.

Forfatter: J.K. Rowling. Tegner: Jim Kay. Oversætter: Hanna Lützen.

Sider: 250. Pris: 400 kroner.

Forlag: Gyldendal.

Berlingske så den nye illustrerede udgave af »Harry Potter og De Vises Sten« på J.K. Rowlings danske forlag, Gyldendal.