Michael Larsens nye er god og lidt halvrodet

»Mordet på øen« er en underholdende, men ujævn spændingsroman fra forfatteren bag bestsellerne »Uden sikker viden« og »Slangen i Sydney«.

Michael Larsens »Mordet på øen« er en halvrodet, men underholdende krimi i danske omgivelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: CLAUS FISKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er smæk for skillingen i Michael Larsens nye hæsblæsende thriller, »Mordet på øen«, der er smæk og sex og spænding i handlingen, og så er der smæk til forfatteren i denne ellers positivt stemte anmeldelse. Der bliver med andre ord langet øretæver ud på kryds og tværs, så både skurke og helte, læsere og Larsen får nogen på sinkadusen.

Og nej, det er ikke lige kønt altsammen, men det skal nu ikke afskrække folk, der gerne vil have en svenskerlignende, skærgårdsagtig lokalkrimi i dansk iscenesættelse. For det får man.

Michael Larsen, manden bag bestsellerne »Uden sikker viden« og »Slangen i Sydney«, har denne gang sat scenen på én af Danmarks skønneste øer, Ærø, men den brostensbelagte stokroseidyl bliver hurtigt udfordret af en række voldsomme begivenheder. En folketingspolitikers hustru findes myrdet i parrets sommerbolig, og selv om det til forveksling ligner en sexleg, der er gået galt, tyder andre ledetråde på en anden og større sammenhæng.

Drabet og sporene efter drabsmanden minder i øvrigt om et andet, der kort forinden er blevet begået i København, hvor en ung modeblogger har mistet livet. Kriminalkommissær fra drabsafdelingen Jan Folmer, der i forbindelse med denne sag er på Fyn, bliver bedt om at tage til Ærø for at assistere det lokale politi, og det viser sig at blive lidt af en udfordring, både fordi han åbenlyst modarbejdes fra både lokalt og højere sted, og fordi gerningsmanden tager personlig kontakt til Folmer og leger kispus med ham.

Underholdende men rodet

Sideløbende med Folmers efterforskningsarbejde knokler en af Amtsavisens lokale journalister, Charlotte Monson, med at give læserne den mest indsigtsfulde information om begivenhederne. Og det lykkes meget godt, eftersom hun har en central kilde, der indimellem ved mere end Folmer og hans folk.

Den kønne, pokerspillende enspænder af en reporter er dog selv en omvandrende gåde, idet hendes forhistorie synes forsvundet i tågede forklaringer og angst for at blive genkendt.

Freelancejournalisten og forfatteren Mikkel Thorsboe kommer i forbindelse med researchen til en bog om en ungdomsven, der tilfældigvis er involveret i drabssagen, på sporet af Monsons fortid. Han opsøger hende og får bøllebank, men sød musik opstår, og de to hjælper så småt hinanden på forskellig vis.

Sagen er imidlertid større end både de og Folmer har forudset, og det hele ender i et gigantisk fyrværkeri af en finale, hvor det halve Ærø på det nærmeste er ved at blæse i luften. Det er underholdende og fint fortalt op til klimaks, og selve plottet er også i grundtrækkene en god historie med hårdtslående hug undervejs til blandt andet medier og journalister.

Men overordnet halter fortællingen. Nogle afsnit og sekvenser beskrives helt ned i den ligegyldige detalje, mens der skøjtes så hurtigt hen over andre, at man som læser føler sig slået til tælling og må bladre tilbage og sikre sig, at man ikke har misset noget, fordi sammenhængen er svært gennemskuelig.

Samtidig er visse sceneskift meget pludselige, og det giver indimellem en noget abrupt form. Så samlet set er »Mordet på øen« en ujævnt fortalt, lidt halvrodet, men ganske underholdende knockout af en krimi.

Titel: Mordet på øen. Forfatter: Michael Larsen. Sider: 480. Pris: 300 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.