Mennesker er dyr og fyldt med bakterier

Biologen, safariguiden og rejsebureaugrundlæggeren Søren Rasmussen tager i et nyt og ambitiøst storværk læserne med på en tankevækkende rejse gennem Jordens komplekse biosfære.

Søren Rasmussen: »Mennesket i naturen - naturen i mennesket« Fold sammen
Læs mere

Der er grund til at tage safarihatten af for Søren Rasmussen.

For ikke blot er han en vidende og skarpsindig biolog. Han har også grundlagt et af Nordens mest succesrige rejsebureauer, Albatros Travel, med en årsomsætning på den rigtige side af milliarden. Endelig har den flittige mand midt i festligholdelsen af sit rejsebureaus 30 års-jubilæum udgivet noget, der minder om et manifest for mennesket og naturen:

Et storværk, der opsamler nærmest uhyggelig megen viden om arten mennesket og dets placering i biosfæren.

Bogen hedder »Mennesket i naturen – naturen i mennesket«, og som det fremgår af titlen, er den et ambitiøst forsøg på at dokumentere, at mennesket på ingen måde står uden for naturen. At vi på alle leder og kanter er uløseligt forbundet med samtlige organismer omkring os.

Dermed forsøger han også at anskueliggøre, at vores aktiviteter på Jorden, herunder nedbrydningen af biodiversiteten, har uoverskuelige konsekvenser. Ikke mindst for os selv.

Fra Darwin til den nyeste forskning

Det gør Søren Rasmussen i en interessant blanding af personlige essays, hvor han reflekterer over sine utallige oplevelser som rejsefører i bl.a. Grønland og Afrika, og centrale nedslag i den videnskabelige litteratur – lige fra Darwin til de seneste og ofte uhyre fascinerende forskningsresultater.

Hvis man går rundt og har den opfattelse, at mennesker ikke er dyr, at vi befinder os i en ganske særlig og ophøjet klasse, adskilt fra alle andre arter med vores overlegne hjerne og skaberevner, så får man utallige modargumenter i bogen.

Blandt andet slår Søren Rasmussen (måske en kende bombastisk) fast, at det umiddelbart forekommer »fuldstændigt usandsynligt, at mennesket skulle være i besiddelse af egenskaber, som er helt unikke.«

Han forklarer, at også elefanten efter alt at dømme føler kærlighed for sine unger – måske en anden slags kærlighed end menneskers – men dog noget, der må tolkes som dybe følelser. Vrede og indfølingsevne er heller ikke udelukkende forbeholdt mennesker.

Og selv om vores hjerne har fået et kognitivt skub fremad, bl.a. i kraft af vores evne til at kontrollere ilden og stege og koge mad, så er den bare et eksempel på, at vi som art har udviklet en egenskab, som i vores biologiske niché forøger chancen for overlevelse. Elefanten har udviklet andre og lige så enestående egenskaber, ikke mindst en yderst kompliceret snabel, som giver netop den dyreart en række andre fordele.

I bund og grund er menneskets hjerne en maskine, der er bygget til at overleve. Ikke til at forstå sig selv, skriver han – med et citat fra den amerikanske biolog Edward O. Wilson.

Noget af det mest interessante i bogen er et mere end 100 sider langt afsnit om mikrobiologien og ikke mindst om det uendeligt komplekse og vitale samspil mellem bakterier og andre organismer, herunder mennesker. Bakterier og andre mikroorganismer er livets sande overlevere. De var her før alt andet levende, og de vil være her til verdens ende.

Søren Rasmussen tager bl.a. læserne med på en fængslende rejse ned til den blomstrende livssuppe i vores tarme.

Ned til de omkring 1,5 kilo bakterier, der lever så symbiotisk med os, at man i en vis forstand kan betegne dem som et selvstændigt organ i os. Men et organ bestående af utallige, højt specialiserede bakteriearter, som tilsammen rummer en genetisk variation, der er mere end 100 gange større end menneskets eget arveanlæg.

Talrige, tankevækkende historier

I et senere afsnit undrer han sig over, hvorfor en risplante eller et æble har brug for omtrent dobbelt så mange gener som et menneske. Men forklaringen kan – lyder forfatterens egen hypotese – meget vel være menneskets samspil med bakterierne.

Planterne er nødsaget til at udvikle talrige genvarianter for at kunne dæmme op for virus, bakterier og parasitter, som vi selv er relativt godt beskyttet mod i kraft af den enorme genvariation blandt de milliarder og atter milliarder af bakterier, der lever i os.

Det er umuligt at favne hele dette storværk i nogle få linjer i en anmeldelse. Men bogen er fyldt med indsigt, selvstændig refleksion og med talrige tankevækkende historier fra naturens verden. Til tider bliver ambitionsniveauet måske lidt vel højt, og den røde tråd brister ind i mellem.

Men tråden bliver altid bundet sammen igen, og hvis man ønsker at blive klogere på biosfæren, på menneskets i virkeligheden ydmyge placering i den og på, hvor lidt vi i virkeligheden kender konsekvenserne, når vi overfisker, rydder skov eller hælder kvælstof ud over markerne, er Søren Rasmussens fascinerende værk et fremragende udgangspunkt.

Titel: »Mennesket i naturen – naturen i mennesket«.

Forfatter: Søren Rasmussen.

Sider: 440. Pris: 300 kr.

Forlag: Gyldendal.