Med på en kigger

Bøger: »Bangkok Ladyboys«Thailandske drenge, der klæder sig som piger og får lavet plastikkirurgiske indgreb er et fascinerende emne, men ny fotobog om disse »ladyboys« er for overfladisk.

Thailandsk ladyboy fra bogen. Foto: Anders Askegaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er mange af dem i Thailand, og fotograf Anders Askegaard giver i bogen »Bangkok Ladyboys« sammen med journalist Henrik List læseren en umiddelbar indsigt i miljøet omkring de thailandske drenge, der halvt eller helt har forvandlet sig til piger - de såkaldte ladyboys - og som i stort omfang prostituerer sig.

Det er et fascinerende emne, for hvorfor er det netop her så mange unge drenge klæder sig som piger, imiterer det kvindelige kropssprog, epilerer ben, fjerner skægvækst og i nogle tilfælde får lavet silikonebryster eller får foretaget det plastikkirurgiske indgreb, der endegyldigt forvandler drengen til en pige og gør transvestitten til en transseksuel?

Farvebillederne i bogen taler direkte til os. Anders Askegaard benytter primært et enkelt, portrætterende og registrerende billedsprog, der er præget af direkte øjenkontakt, nærvær og en høj etik - de involverede er fotograferet med respekt. Optagelserne er taget i miljøet - vi tages med på barer, på natklubber, i de små gader og på hotelværelser, for det er tilsyneladende her, en ladyboy lever sit liv.

Fotografierne er enkle. Det er ikke form og smarte kompositioner, der lokker betragteren, og det er en styrke, for det giver plads til indhold, men det er netop her, problemet opstår. For hvad er det, Anders Askegaard har på hjerte? Billederne giver nemlig ikke dybere indblik i det liv, en ladyboy lever, og det forbliver en ensidig skildring. Ganske vist lurer skrøbeligheden bag den kraftige makeup og glamourøse facade, og det må den nødvendigvis gøre for en kvinde i en drengekrop, der af sociale grunde oven i købet er nødt til at prostituere sig.

Men hvor er kontrasten til den verden, der også er en del af virkeligheden? Hvor er den kamp, de må kæmpe med sig selv? Man savner billeder, der skildrer livet i dagtimerne, billeder fra privatlivet, ægte relationer ladyboys imellem, og hvad med de massive forberedelser, der nødvendigvis må til før en tur i det pulserende natteliv? Den oplagte relation mellem prostitueret og kunde savnes også.

Billederne i bogen er for ensartede og er ikke redigeret efter en stram linje. Betragteren får en introduktion til en fascinerende verden, men der kradses kun i overfladen, og fotografierne forbliver et farveorgie af hurtige snapshots.