Mangfoldighedens London

I London har bowlerhatte og nålestribede habitter fået selskab af sarier, turbaner, hijab og cowboybukser.

Efter en flot start på serien »Vide verden« med hele seks inspirerende bind har Aarhus Universitetsforlag på ny pakket rejsetasken med bud på storby-ferien, og denne gang går turen til London.

Bogen indledes med en kærlighedserklæring skrevet af operachef Kasper Holten, og selv om kærlighed siges at gøre blind, så har Kasper Holten et klart blik for en række af metropolens mindre charmerende sider. At ingen af skyggesiderne kan anfægte ny-londonerens betagelse siger til gengæld noget om følelsernes styrke. Som det hedder: »At bo i London er som at kaste sig ud i livet og lade sig opsluge af det.«

Den forelskede Intro følges af 12 kapitler, som til fods, med undergrundsbaner og i cabs eller taxaer bevæger sig igennem den udstrakte storby med dens mylder af mennesker for at opsøge de særlige steder. Transport er et kapitel for sig i London, og mens forfatteren Merete Pryds Helle med særlig glæde stiger ned i Undergrunden, The Tube, så har journalisten Martin Krasnik tilbragt udbytterige timer på bagsædet i Black Cabs og fortæller om de krav, der stilles til byens taxachauffører eller i hvert tilfælde til de rigtige London Cabbies.

Modens, billedkunstens, bøgernes, teatrenes og madens London får deres kapitler, og mens modejournalisten Susanne Madsen fører rundt i modetøjets og modebutikkernes geografi fra Savile Row til Camden Town, har kritikeren Torben Weirup gode bud på usædvanlige kunstoplevelser, bl. a. i forstaden Islington, hvor The Estorick Collection viser spændende italiensk kunst.

Merete Pryds Helle stiger fra Undergrunden op i Bloomsbury-kvarteret, hvor ånden fra forfatteren Virginia Woolfs dage i 1920erne stadigvæk overlever, journalisten Lone Theils præsenterer den kulturelle mangfoldighed fra Chinatown til indernes Southall og afro-caribiske Brixton, og Andreas Rude dykker ned i historien med kapitler om Blitzen og Winston Churchill og om Westminster Abbey.

Skulle sulten melde sig på farten fra det ene hjørne af London til det andet, så er journalisten og forfatteren Kristian Ditlev Jensen leveringsdygtig i bud på spændende spisesteder. Den udgave af »working class«-klassikeren fish’n’chips, som omfatter tre kulsyrepatroner, og som Kristian Ditlev Jensen henter opskriften til hos molekylær gastronomi-guruen Heston Blumenthal fra The Fat Duck, er nu nok ikke for enhver sulten turist.

Passion er et af stikordene til serien »Vide verden«. Passion og viden! Det er det stof, den inspirerende kulturrejse-guide gøres af.