Lune historier

Ole Henrik Laub skriver sine sære historier om mystiske bortgange, digterkvaler og livet, der går videre, med pokermine og sikker pen.

Ole Henrik Laub skildrer i sit realistiske sprog med stor petitesse og aldrig svigtende humor i novellesamlingen »Malerens modeller«. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forfatteren Ole Henrik Laub skulle ifølge forlagets oplysninger have skrevet den lille snes noveller i »Malerens modeller« – der udkom på hans 77-årsfødselsdag i julemåneden – hen over sommeren. Men ideerne har nok ligget i skrivebordsskuffen. For her er tale om ganske modnede, færdigskrevne og pointerede historier.

Undtagen titelnovellen. »Malerens modeller«, om en aldrende herre, der genoptager sin hobby som kunstmaler og møder sin læremester og en aldrende nøgenmodel. En noget manieret historie. Men ellers går forfatteren til verden og beskriver den ganske ukrukket og realistisk, selv om hændelserne kan forekomme bizarre. Gennemgående temaer er – ikke overraskende – aldring og død, forsvinden og forfatterens indædte kamp for anerkendelse.

En ung forfatter kæmper således med virkeligheden og sin første roman i Rom, hvor flere lig på hans foranledning af portneren ekspederes i en gammel brønd. To mindreårige børn ser til deres store forundring deres forældre pakke kufferten og rejse fra dem. En ung uvasket pige har slået sig ned for at bo under en busk i en fremmed mands have. Og en nyansat kvindelig præst viser sig at have en dværg under præstekjolen for at kompensere for sin manglende benlængde. Da dværgen dør, må menighedsformanden tage over og bære præsten igennem embedet!

Alt sammen besynderlige hændelser, der bryder den jævne hverdag, men som skildres med stor realistisk selvfølgelighed. Man aner et strejf af Villy Sørensens »Sære historier« og Matin A. Hansens »Jonatans rejse«. Og da er man i godt, solidt selskab, selv om jorden af og til gynger under én.

Hen imod slutningen af novellesamlingen tager den forestående undergang og død over. Landskabet med huse oversvømmes, mennesker drukner, og Dannebrog må bjerges fra en robåd, mens landet står under vand. I den lavmælte afslutningsnovelle, »August«, trækker en mand sig tilbage til sommerhuset og havet med en dødelig diagnose – og tager sig en livsbekræftende cognac med vennen.

Laub skildrer i sit realistiske sprog med stor petitesse og aldrig svigtende humor og smittende lune et hverdagsliv, hvor store omvæltninger bryder ind i menneskelivet og udpeger nye retninger og erkendelser for hovedpersonerne og læseren. Pointerne er aldrig tværet ud, men de er der under stor diskretion og med overbevisende indre logik.

Titel: »Malerens modeller«.

Forfatter: Ole Henrik Laub.

Sider: 165. Pris: 248 kr.

Forlag: Højers Forlag.