Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Man kan umiddelbart synes, at der er milevidt fra Maria Hellebergs biografiske roman »Scenesat« om skuespilleren Marie Luise Heiberg og hendes nye bog, »Kvinderne fra Thy«, der handler om forfatterens egen oldemor og mormor. Romanerne har dog det til fælles, at de kredser om kvindelig viljestyrke og er skrevet kraftfuldt og med stor indlevelse.
Maria Helleberg retter et undersøgende, kærligt og reflekteret blik tilbage på sin slægt og giver os både sanselige og chokerende kig ind i fortidens kvindeliv i provinsen. De mange børnefødsler og et miljø, præget af Indre Missions strenge normer, er skildret indgående, og mens man læser »Kvinderne fra Th«, spørger man sig selv, om bogen er forfatterens vej til at forstå sider af sig selv? Faktisk kommer hun ind på det i forordet, hvor hun skriver, at hun hele sit liv har haft familiens historie som reference og tænkt »De er mig, men jeg er ikke dem«.
Romanens to kvinder møder store udfordringer og lever turbulente liv, men de er i stand til at finde nye ståsteder. Oldemoren, Mariane, der er jordemor med stor empati, bliver alene med en stor børneflok, da hendes mand forlader familien for at prøve lykken i Amerika. Hun står over for store prøvelser og har ikke meget overskud til sine egne børn, men der er lys forude, for som der står: »Ud af berøvelse, udfordring og umage kan der opstå nyt liv (…) Den virkelige glæde skulle først komme til hende senere«.
Lyset viser sig i form af et kærlighedsforhold, der opstår mellem Mariane og doktor Laursen, herigennem stifter hun bekendtskab med teaterets og litteraturens verden. De sorger, hun oplever, lærer hun at leve med.
Som den velskrevne beretning skrider frem, får man fornemmelse af gradvis mere luft og lethed. Mormoren, Marie Dusine, der vokser op uden far, er oprørsk og har talegaverne i orden. Hun træder ind i et nyt miljø, da hun gifter sig »ud af sin herkomst«, og hun oplever sorg, men er stærk.
Tilsammen bliver bogens portrætter til et portræt af kvindeliv i Danmark, med fokus på kærlighed og skuffelser, kvindekroppe og børnefødsler og brud med snævre normer i 1800-tallet og hen over århundredskiftet. Bogen er bygget op med dramatiske højdepunkter, men vigtigst er det, at det hele vejen er levende fortalt og med begejstring for kvindernes selvstændige tankegang. Hos Maria Helleberg drejer sig ikke mindst om nødvendigheden af at fastholde iagttagelser og erfaringer – både når det har været »stramme dage«, og når der har været glæde og sanselighed inde i billedet.
»Min søgen er som en magnet, der tiltrækker mennesker, som igen trækker hele deres slægt, med alt hvad der er i den, med sig,« skriver forfatteren og peger dermed på det skrøbelige og det midlertidige i livet. På en erkendelse af, at man i fortælling og kunst må fastholde det liv og den indsigt, der truer med at glide ud mellem fingrene. Det gælder om at blive ved med at fortælle.
Hvad: Kvinderne fra Thy. En slægtsroman
Forfatter: Maria Helleberg.
Sider: 382.
Pris: 300 Kr.
Forlag: Samleren.