Lille roman er stor litteratur

Jeppe Krogsgaard Christensens »Indre by« er en både cool, stemningsfuld og smuk københavnermosaik.

Berlingskes litteraturmedarbejder Jeppe Krogsgaard Christensen er bogaktuel med romanen »Indre by«. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

København slår sprækker. Jord­skælvet, der i Jeppe Krogsgaard Christensens roman »Indre by« rammer vores hovedstad en sommerdag i 2012, er, som en geolog udtrykker det, blot »et lille skælv på Richter­skalaen«, der på overfladen ikke ødelægger noget, men ikke desto mindre »kunne det føles voldsomt for dem, der oplevede det«.

På samme måde med de skæbner, der i »Indre by« dagligt færdes i København. Jeppe Krogsgaard Christensens lille litterære og cool roman følger 18 personer, hvis hverdag i dagene omkring jordskælvet slår små sprækker. Udefra synes intet at have ændret sig, men for de involverede stikker sprækkerne dybt i sjæl og selvopfattelse.

En nagende fornemmelse

De fleste af personerne har det okay, som man siger i storbyen, men alligevel går de rundt med en nagende fornemmelse af, at tilværelsen er både skrøbelig og falsk. Michael for eksempel har job og familie med børn, men lever et liv, som om »det ikke rigtig er ham der er faren«. I al hemmelighed pjækker han derfor fra jobbet for at prøve at hoppe med faldskærm – blot for at erfare, at faldskærmen spænder i skridtet.

Også den pensionsmodne frisør på Istedgade, kulturredaktøren Esben, kendis-ejendomsmægleren Tommy, der tvinges til at flytte i koloni­havehus, og ja, alle de andre i »indre by«, fornemmer, at der mangler noget i en tilværelse, som på overfladen ellers ser pæn og velordnet ud.

Elitesvømmeren Charlotte er ikke i tvivl om, hvad det er, nemlig en medalje ved OL, men da hun til konkurrencen skal trække i sin tynde svømmedragt, revner den, og kort efter er hun hjemme i København og træne igen, fordi »hun ikke ved, hvad hun skal gøre andet end at svømme videre.«

Facaden krakelerer

På samme måde kryber den Kafka-læsende bodybuilder Tim selvfølgelig også hurtigt i skjul bag sit skjold af muskler, da han opdager, at pigen, han vil invitere ud, har fundet sig en kæreste; og kultur­redaktøren træder heller ikke tilbage, selv om facaden krakelerer, da han på et redaktionsmøde spørger, om ikke man kan supplere en Selma Lagerlöf-anmeldelse med et interview med forfatterinden – og får at vide: »Det bliver nok svært, Esben. Selma Lagerlöf er død. For 72 år siden«.

Som med Jeppe Krogsgaard Christensens »Åben himmel« (2014) – om 16 skæbner i et København truet af skybrud – er det også denne gang op til læseren selv at fortolke an­tydninger og udfylde de huller i teksten, forfatteren efterlader. Der er så at sige sprækker i fortællinger, akkurat som i de til­værelser, »indre by« skildrer.

For så vidt afspejler bogens form og indhold hinanden på smukkeste vis, og endnu bedre end i »Åben himmel«, hvor jeg ikke lagde skjul på, at der skulle rundes lidt op for at ramme de fem stjerner, jeg dengang kvitterede med i min anmeldelse.

Denne gang ryster jeg ikke på hånden: Båret af sit minimalistiske anslag er »Indre by« endt som stor og stemningsfuld litteratur, der fuldt ud fortjener sine fem stjerner.

Tonny Vorm er litteraturanmelder ved Information.

 

Titel: Indre by.

Forfatter: Jeppe Krogsgaard Christensen.

Sider: 200.

Forlag: Gyldendal.

Pris: 200 kr.