Læserne giver stor pris til Pia Juul

Forfatteren Pia Juul har fået Danske Banks Litteraturpris på 300.000 kr. for romanen ”Mordet på Halland”.

Pia Juul har fået en stor litteraturpris Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Evensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her til formiddag kunne Danske Banks direktør Henrik Normann på bogmessen i Forum i København afsløre vinderen af Danske Banks Litteraturpris, der med 300.000 kr. er den største litteraturpris i Danmark.
 
Årets pris går til Pia Juul, der får den for sin roman "Mordet på Halland". Det er en utraditionel og psykologisk krimi, hvor forfatteren leger med mordgådens evne til at kaste betydning på de mindste tegn. Først og fremmest er "Mordet på Halland" fyldt med uforudsigelig dramatisk poesi og poetisk drama, som Pia Juul fans elsker.

- Pia Juuls prosalyriske stil, der også udfordrer vor tids danske krimi, er en konstant nydelse, skrev Berlingske Tidendes litteraturredaktør Jens Andersen i sin anmeldelse af "Mordet på Halland". Han gav romanen fem ud af seks stjerner og kaldte den for en herlig fornyelse af den danske krimi.

20.000 har stemt

Tre forfattere var af en uafhængig jury bestående af litteraterne Mai Misfeldt, Marie Tetzlaff, Lars Handesten og Lasse Horne Kjældgaard indstillet til prisen, men det er læserne der har stemt om, hvem der skal have prisen.

Juryen havde udover Pia Juul indstillet forfatterne Søren Ulrik Thomsen for romanen "Repremiere i mit indre mørke" og Juliane Preisler for "Privatpersoner". De to sidste fik her til formiddag hver 50.000 kr. i "trøstepræmie".

I forbindelse med Danske Banks Litteraturpris støtter Danske Bank arbejdet med at hjælpe ordblinde og læsesvage familier. For hver stemme, der er kommet ind i forbindelsen med kåringen, har Danske Bank således doneret 5 kr. til Dansk Videnscenter for Ordblindhed (DVO).
20.000 danskere har stemt, og Danske Bank har valgt at putte ekstra 25.000 kr. i puljen, så DVO får 125.000 kr.

Højtlæsning er vigtig

I år går donationen til projektet "Læs en god bog med dit barn", som skal hjælpe læsesvage forældre med at få både glæde og gavn af højtlæsning med deres børn. Helt konkret skal pengene fra Danske Bank gå til udviklingen af en visuel vejledning til gode bøger og hjælp til højtlæsning for svage læsere

- Det er ikke svært at sætte sig ind i, at det for læsesvage forældre kan være sin sag at læse højt for sine børn. Samtidig ved vi, at højtlæsning er meget vigtig for udviklingen af børns sprog og læseudvikling. Derfor er vi glade for, at vi kan være med til at give læsesvage eller ordblinde forældre en håndsrækning, så de får bedre mulighed for at læse højt for deres børn, siger direktør  Henrik Normann fra Danske Bank. Sidste år gik prisen til Kirsten Hammann, der fik prisen for sin seneste roman, "En dråbe i havet", der gennem et ætsende og morsomt portræt af en forkælet dansk gennemsnitsfamilie stiller skarpt på verdens uligheder.