Krasniks jødiske bryderier

TV-værten Martin Krasnik opdagede, at der var jødehad i Danmark. Det fik ham til at skrive bogen »Fucking Jøde!« Berlingske har sat sin jødiske boganmelder Bent Blüdnikow til at anmelde bogen. Kan man det, eller er anmelderen inhabil?

Martin Krasnik var på bogforum med sin nye bog 'Fucking Jøde'. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Berlingske har bedt undertegnede om at anmelde Martin Krasniks bog »Fucking Jøde!«. Kan jeg det, når jeg er jøde? Giver det habilitetsproblemer?

Årsagen til dette mærkværdige spørgsmål er, at Martin Krasnik samt jøder og journalister med tilknytning til Israel fik draget deres professionelle kvalifikationer i tvivl under Gazakrigen.

En underskriftindsamling startet af Israel-kritikere ville have dem fjernet, efter at Martin Krasnik hårdhændet havde interviewet folk i DRs deadline, der var yderst kritiske over for Israel.

Martin Krasnik modtog over 1.000 hademails med voldsomme jødehadske sætninger, hvor også udtrykket »Fucking Jøde« blev anvendt. Hvilket gav navn til hans bog.

Underskriftsaktionen mod de jødiske journalister og folk med tilknytning til Israel og de personlige hademails får Krasnik til at skrive i sin bog: »Der er antisemitisme i Danmark, og det er for mig et uskyldstab af enorme dimensioner.«

Det er det for alle – også for undertegnede. Efter Anden Verdenskrig troede vi, at jødehadet var væk for altid. Ganske vist blussede der noget afskyeligt op efter 1968, hvor arabiske og europæiske terrorister forfaldt til angreb på jødiske institutioner, men ingen kunne forudse den opblussen af jødehad, som vi har set de seneste år.

Under Gaza-krigen blev den jødiske skole Carolineskolen udsat for groft hærværk. Det er en skole, der har eksisteret siden 1805, og som aldrig før har været udsat for angreb.

Martin Krasnik nævner med god grund sagen, for han var selv engang elev på skolen, og det giver ham anledning til en fortælling om sin opvækst i det lille jødiske samfund i København.

Det gør han med stor charme, og han fortæller kærligt-kritisk om det lidt ghettoagtige miljø på skolen og i den jødiske sportsklub Hakoah (styrke), hvor han stoppede øjeblikkeligt, da en ny træner ville indføre løbetræning og strategi.

Man var der jo for at være sammen med andre jøder og ikke for at spille fodbold på højt niveuau. Men jeg kan fortælle ham, at det går betydelig bedre for Hakoah, nu, efter hans karriere er slut.

Et samfund af med forskellige holdninger

Det jødiske samfund er et pluralistisk kludetæppe af mennesker med alle mulige forskellige holdninger, religiøse anskuelser og nationale oprindelsessteder.

Der er modstridende holdninger til så at sige alt, både hvad angår Israel, religion og almindelige kultur og politik. Alligevel holder det lille samfund sammen i fornemmelsen af en udefinerbar følelse af en fælles skæbne.

Den forsøger Martin Krasnik at indkredse, og i sin bog indtager hændelserne under Anden Verdenskrig en vigtig rolle. I meget følelsesfulde og vellykkede kapitler fortæller han om sin sammensatte familie, hvor nogle stammede fra tidlige immigranter og nyere indvandrere, der kom hertil omkring århundredeskiftet fra Rusland.

Men han har såmænd også en dansk adelsfamilie i sin slægt. Krasnik-familien stammer fra den samme lille jødiske landsby, Polotsk, som denne anmelders egen familie, så det gør jo spørgsmålet om inhabilitet relevant igen.

Martin Krasnik bedsteforældre blev taget af nazisterne og blev deporteret til KZ-lejren Theresienstadt. Atter er der tale om et smukt kapitel om hans bedsteforældre og deres tunge skæbner.

Jødisk identitet, zionismen og skabelsen af Israel er fuld af indre modsætninger og nærer en fortsat debat.

Krasnik kommer de fleste emner igennem og diskuterer alt fra omskærelse til blandt andet zionisme og den mellemøstlige konflikt.

Han gør det meste spændende, med en let og levende stil. Kapitlerne om Israel er væsentlige, men hører til bogens svageste del.

Han interviewer de sædvanlige jødiske venstreintellektuelle, der ser dommedag og mørke i alt, hvad Israel foretager sig. Og selv om han opstiller modargumenter, så er det, som om han ikke selv tror på dem.

Her ville et andet udvalg af personer have gjort bogen mere opsigtsvækkende og interessant. I stedet for de synspunkter, der står i kø i Politiken og »progressive« publikationer som The New York Times og den israelske avis Haaretz.

Kan man som jøde anmelde Martin Krasniks bog »Fucking Jøde!«? Selvfølgelig. Jøder er indbyrdes stærkt uenige, og jeg deler ikke de fleste af Martin Krasniks synspunkter i spørgsmålet om Israel.

Men Krasnik har skrevet en medrivende og selvfølgelig uafklaret bog om det svære spørgsmål om at være jøde. Den kan varmt anbefales.

Titel: »Fucking Jøde!«.

Forfatter: Martin Krasnik.

Sider: 304. Pris: 300 kr.

Forlag: Bianco Luno.