Katz Krefeld kører den hele vejen i land

Michael Katz Krefeld er en stilsikker spændingsforfatter, der i et adræt og enkelt sprog kan skrue et simpelt plot sammen til et nervepirrende handlingsforløb.

Michael Katz Krefelds »Dybet« er det fjerde bind i serien om den nu tørlagte bohemedetektiv, der er bor i en gammel husbåd på Christianshavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uendelige ydmygelser og manglende opbakning i en mere eller mindre kærlighedsløs barndom kan gøre enhver lille knægt til et ondskabsfuldt dyr allerede inden, han når skelsår og alder, og det, hvad enten han vokser op i betonslummen eller parcelhuskvarteret. Hvis først man mister følelsesmæssigt fodfæste i livet, falder man dybt, lige meget hvor man falder fra.

Det er på sin vis temaet i Michael Katz Krefelds »Dybet«, der er fjerde bind i serien om den nu tørlagte bohemedetektiv, der er flyttet fra lejligheden på Christianshavn og rykket ind i en gammel husbåd i den nærliggende kanal.

Herfra kører han en biks med hovedspeciale i afsløring af utroskab, og selv om den slags kan være saftigt nok, ikke mindst i Katz Krefelds pen, så er det sjældent nok til 400 siders blodsprængt spænding.

Heldigvis vedbliver en langt ondere verden at skvulpe ind over dækket på Ravns gamle skude, så han – og læserne, ikke mindst - rives med i langt heftigere sager. Her hører mord, magt og misbrug til det mest ildelugtende slam, der lades tilbage, når vandet atter trækker sig baglæns ned i kanalens dyb. Det er der godt bogstof i, især når det som her forvaltes af en dreven og dygtig plotmager.

Stilsikker

Efter at have været helt nede oven på kærestens voldsomme død er han nu på vej op mod overfladen og et alkoholfrit og nogenlunde sundt liv. Ja, selv hans hund er kommet på kur, og det gamle brune stamværtshus, Havodderen, er ved at blive overtaget af nogle hippe hipstere med blik for god beliggenhed og hurtige penge.

Ravn opsøges af en lettere urovækkende mand, der vil have ham til at finde en gammel skolekammerat, han ikke har set i 17 år. Som drenge blev de to dømt for et bestialsk mord på en lille pige og sendt på døgninstitution i hver sin ende af landet. Af frygt for hævnaktioner mod dem, blev de siden sluset ind under politiets vidnebeskyttelsesprogram med nye identiteter og ansigtsoperationer.

Ravns klient mener imidlertid, at en række mere og mere voldsomme overfald har skolekammeraten som gerningsmand, og han vil have ham afsløret og fanget, inden det ender helt galt. Det gør det så, da en ung kvinde findes mishandlet og myrdet, og gerningsmandens signatur findes tæt ved findestedet. Ravn, der i første omgang var afvisende over for klienten, begynder at kunne ane en sammenhæng, men spørgsmålet er, om de leder efter den rigtige mand, måske endda klienten selv.

Der er lagt i kakkelovnen til en vaskeægte gyser, og Katz Krefeld jonglerer behændigt med både brændestykker og tændvæske i et plot, der ender i en eksplosion af en finale, hvor også Ravns nære venner får varmen at føle. Samtidig syder det i seriens fortløbende mysterium, og fra uventet kant kommer der nyt i sagens om Ravns kærestes dramatiske død fire år forinden.

Michael Katz Krefeld er en stilsikker spændingsforfatter, der i et adræt og enkelt sprog kan skrue et simpelt plot sammen til et nervepirrende handlingsforløb. Med effektive cliffhangere og svimlende spændingskurver fører han »Dybet« hele vejen i land. Og med blandt andet sine fine miljøbeskrivelser får han samtidig gjort serien til spændstig samfundslitteratur.

Titel: Dybet. Forfatter: Michael Katz Krefeld. Sider: 408. Pris: 300 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.