Katrine Engberg krimidebuterer med en effektiv fortælling

Det handler om svigt, hævn og fortabte børn i Katrine Engbergs »Krokodillevogteren«.

Katrine Engberg er aktuel med krimien »Krokodillevogteren«, om svigt, hævn og fortabte børn, hvor man får fuld valuta for pengene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard

»At skrive en krimi er ligesom at prøve at flette en fletning af edderkoppespind; tusind tråde klæber sig til fingrene og knækker, hvis man ikke fokuserer,« skriver Katrine Engberg i sin plot- og stilsikre krimidebut, »Krokodillevogteren«. Og lad det være sagt med det samme: Engberg er både fokuseret og god til at flette, og det spind, hun lægger ud for sin læser, er fintmasket og fængende.

En ung kvinde findes myrdet en tidlig morgen, hvor den ældre overbo, folkepensionisten Gregers, er på vej ned ad bagtrappen med sin skraldepose. Han undrer sig over, at døren ind til lejligheden, som to unge veninder deler, står åben og kigger ind. Han snubler og falder, mister bevidstheden og vågner oven på det blodige lig af den ene beboer.

Kriminalbetjenten Jeppe Kørner og hans kollega Anette Werner bliver sat på sagen, der viser sig at have klistrede edderkoppetråde langt tilbage i tiden og ind i miljøer, der både involverer en afdød færøsk gymnasielærer, en brovten og selvfed galleriejer, forfatter, kunstmaler mm. og et ungt, halvautistisk musiktalent, der senere findes død i lysekronen på Det Kongelige Teater.

Delt skæbne

Den unge kvinde, der var flyttet fra provinsen til hovedstaden, viser sig at have flere hemmeligheder, end de nærmeste aner. Som 15-årig blev hun gravid, og den rasende far krævede, at hun fik foretaget en abort og brød med kæresten.

Siden da har hendes kærlighedsliv været sårbart og sporadisk, og først for nylig har hun mødt en mand, som hun tilsyneladende er helt forgabt i. Hvem han er, ved kun få. Men ejeren af huset, de bor i, den pensionerede lektor Esther de Laurenti, er inspireret af den unge kvindelige lejer, som hun til dels deler skæbne med.

Esther de Laurenti digter sig frem til en karakter i den krimi, hun er ved at skrive, og da mordsagens detaljer for alvor går op for hende, forstår hun, at nogen leger mere end almindelig kispus med hende. Virkeligheden stemmer nemlig uhyggeligt meget overens med det manuskript, hun er i gang med.

Kun få har læst det, men da hun er med i en læsegruppe med to andre, hvor de hver især lægger deres tekster op i Google Docs, kan nogen have læst dem over skulderen eller måske ligefrem hacket dem.

En ny flettemester

Kørner og Werner har flere spor at gå efter, men ikke noget egentlig gennembrud, før det viser sig, at flere af de implicerede i sagen kender hinanden på kryds og tværs. Et af vidnerne er den rødvinsdrikkende Esther de Laurentis læsegruppemakker Anna Harlov, og kunstfondsformandens smukke og sexede hustru får på elegant vis vækket den skilsmissedeprimerede Kørners slumrende potens. De indleder et på flere planer forbudt forhold.

Der er med andre ord fuld valuta for pengene i Engbergs effektive krimi om svigt, hævn og fortabte børn. Hun skriver overlegent godt og har konstrueret et finurligt plot, der virker lovende for en eventuel fortsættelse. De mange spindelvævstråde, hun har flettet sin historie med, holder hele vejen igennem, og så pyt med, at den er lidt langsom om at komme rigtig i gang, og at dele af personkarakteristikken er lidt slap. Den danske krimiscene har fået en ny flettemester.

Titel: Krokodillevogteren. Forfatter: Katrine Engberg. Sider: 368. Pris: 170 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.