Judith Hermann skriver skræmmende og suverænt

"Al kærligheds begyndelse" handler om uhyggen midt i hverdagen.

Den tyske forfatter Judith Hermann er en af tidens største tyske prosaister. Hendes første roman »Al kærligheds begyndelse« omhandler relationen mellem hovedpersonen Stella og stalkeren Mister Phister. Fold sammen
Læs mere
Foto: ULF ANDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fænomenet stalking breder sig og kræver stigende opmærksomhed. Men hvad vil det egentlig sige at blive stalket?

Litteraturen lige nu melder ind med de mere uhyggesitrende svar. Læg for eksempel tyske Judith Hermanns aktuelle roman, »Al kærligheds begyndelse«, ved siden af franskmanden Pierre Lemaitres angstprovokerende »Brudekjolen«, der også lige er kommet på dansk, og et skræmmende fænomen rykker foruroligende tæt på.

Judith Hermann er en af den yngre tyske litteraturs mest særprægede og fascinerende stemmer. Efter tre fremragende novellesamlinger sprang hun for et par år siden ud som romanforfatter, og »Al kærligheds begyndelse«, som hendes første roman altså er kommet til at hedde på dansk, er et lille fortættet mesterværk, glimrende oversat af Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad.

På udsøgt raffineret vis forener forfatteren den poetisk-præcise hverdagsrealisme med gyserens snigende underminering af trygheden.

Romanens hovedperson, Stella, er selve indbegrebet af det »stille liv«. Hun er sammen med sin mand, Jason, der er bortrejst en stor del af tiden, flyttet ind i et hus i et fredeligt villakvarter i udkanten af byen. Almindelighed, almindelighed.

Om morgenen følger Stella sin datter, Ava, i børnehave, før hun starter sin rundtur til den gruppe ældre og syge mennesker, hun tager sig af som hjemmesygeplejerske, og alene Judith Hermanns portrætter af disse mennesker med deres fysiske og psykiske skavanker og erindringer om levet liv er litteratur i særklasse.

Om eftermiddagen er Stella så som regel alene i huset, hun vasker op, lægger tøj sammen, læser, vander potteplanter, men en dag ringer det på døren, og ude på gaden foran lågen står en ung mand, hun ikke har set før.

Intest fortættet atmosfære

Sådan begynder historien om relationen mellem kvinden Stella og stalkeren Mister Phister.

På et tidspunkt i romanen googler Stella fænomenet stalking og slår ned på definitionen »adfærd, hvor en person gentagne gange gør tilnærmelser til en anden person og påtvinger denne uønsket kommunikation ...«

Mere præcist kan Mister Phisters optræden ikke beskrives. Dagligt ringer han på og lægger små beskeder i husets postkasse. Langsomt rykker han længere og længere ind i Stellas liv, og mens Stella bliver mere og mere optaget af spørgsmålet om, hvem og hvordan Mister Phister i grunden er, må læseren - og det er Judith Hermanns mestergreb – spørge sig selv, hvem Stella så er?

Atmosfæren i den lille roman er intenst fortættet, hvert eneste afsnit er ladet med fortrængte drømme og urodirrende ventetid, og med suveræn sproglig sikkerhed balancerer Judith Hermann mellem stillebenmaleriets stivnede ro og jordskælvets voldsomme rystelser. Et af forfatterens særlige kendetegn er de knappe sætninger med deres tindrende klare scenebeskrivelser, og i romanen her er stilen rendyrket til sublimt mesterskab:

»I vinterhaven lugter der af jord og vådt grus. På sofaen ligger et orange tæppe, foran står et lille bord med børnebøger, farvekridt, en tekande, på gulvtæppet ligger en af Avas sko ved siden af en stabel blade. Fra sofaen er der udsigt mod haven og videre over hegnet ud til marken.«

I spændingen mellem roen i de nærmest overrealistisk skarpe rids af den omgivende hverdagsverden og uroen, der sitrer under overfladen i det finpsykologiske portræt af Stella, ligger indskrevet et vældigt drama fuldt af tolkningsmuligheder. Judith Hermann er uden for diskussion en af tidens største tyske prosaister.

Titel: Al kærligheds begyndelse. Forfatter: Judith Hermann. Oversættelse: Judyta Preis & Jørgen Herman Monrad. Sider: 212. Pris: 248 kr. Forlag: Batzer & Co.