»Jo længere siden det er, at Hitler døde, jo større en rolle spiller han åbenbart«

På tur med Alternative für Deutschland – Peter Nedergaard anmelder ny bog om det nye højre i tysk politik.

Alternative für Deutschland-demonstration i december sidste år i Berlin mod regeringens politik. Foto: Asger Ladefoged og Niels Ahlmann Olesen. Fold sammen
Læs mere

Jesper Vind er Weekendavisens journalist med tysk politik som speciale. Han har i avisen skrevet en lang række artikler herom i de seneste år. De af dem, som handler om Alternative für Deutschland (AfD), har han nu samlet i en lille bog med titlen »Det nye tyske højre«.

Det er vigtigt, at vi i Danmark får bedre kendskab til nutidig tysk politik, således at vi bl.a. kan forstå den valgkamp, som er i gang. Så denne og andre bøger om tysk politik er meget velkomne.

Bogen fortæller om baggrunden for AfDs fremkomst (som oprindeligt var en række økonomiprofessorers utilfredshed med håndteringen af eurozonekrisen) og udvikling med sejre, nederlag og interne konflikter og et stadigt større fokus på kritik af Angela Merkels indvandringspolitik, af islamiseringen og af »multi-kulti«-traditionen.

Et omdrejningspunkt for bogen er naturligvis AfD-ledernes håndtering af den del af den tyske historie, som nationalsocialismen er. Bogen viser også, hvor stor en rolle det stadig spiller. Som en af personerne siger: »Jo længere siden det er, at Hitler døde, jo større en rolle spiller han åbenbart«.

Hvordan kan man være et nationalt konservativt parti, som lægger vægt på tysk patriotisme og identitet uden at blive slået i hartkorn med det ekstreme højre? Det er ikke altid lykkedes, og AfDs nuværende krise hænger bl.a. sammen hermed.

En af pointerne i bogen er imidlertid, at AfD uanset den nuværende krise allerede har påvirket tysk politik ved at tage spørgsmål frem på den politiske dagsorden, som de eksisterende partier og medierne tidligere holdt ude.

Det er nu blevet accepteret at tale om indvandrerpolitiske stramninger, om mere strikse hjemsendelsesprocedurer for afviste flygtninge, om assimilering og om nødvendigheden af tilpasning til et tysk »Leitkultur« bredt i det tyske politiske landskab.

Ironien er således, at ikke mindst CDU/CSUs accept af dele af AfDs politiske dagsorden (selv om hånd­teringen heraf naturligvis er forskellig mellem partierne) har bevirket, at den tidligere meget udskældte Angela Merkel er blevet styrket og står til at vinde det tyske valg stort i september.

Bogen er meget let og hurtigt læst. Den tager en halv aften at komme igennem. Nogle gange bliver den måske for kalejdoskopisk i anslaget. Man kunne godt have ønsket sig, at den tog nogle analytiske spadestik ned i emnet og f.eks. forklarede læseren, hvad der præcist udgør arven fra den konservative tænkning i Tyskland i Weimarrepublikken i den politiske tænkning hos hovedfigurerne i og rundt om AfD.

Vi får nævnt navnene i teksten fra dengang: Oswald Spengler, Carl Schmitt, Ernst Jünger osv., men vi får ikke noget at vide om deres præcise bidrag til tysk politisk nutid.


Titel: Det nye tyske højre
Forfatter: Jesper Vind.
Sider: 168.
Pris: 100 kr.
Forlag: Gyldendal.