Jeppe Nybroe var forstødt og fortabt, men er med bogen om sin bortførelse vendt tilbage

Med beretningen om sin egen bortførelse er Jeppe Nybroe tilbage på sporet som ukuelig, velskrivende, sandhedssøgende journalist.

Jeppe Nybroe: »Kidnappet. I islamisternes fangehul« Fold sammen
Læs mere

En eftertanke, som meldte sig under læsningen af Jeppe Nybroes fortræffelige bog, »Kidnappet. I islamisternes fangehul«, er, at i den nyeste verdensorden er journalister og ekstreme islamister alle blevet en slags gidsler.

Vore modstandere er fange af deres forskruede fantasier om, at de kan rette op på historien ved at skære halsen over på vestlige journalister. Modsat er disse journalister særligt udsatte, ikke bare fordi de er fra lande, hvis soldater i de senere år har slået millioner af civile arabere ihjel, men også fordi de repræsenterer ytringsfrihedens mest ekstreme og fornærmende udtryk: Satiretegningerne af profeten.

Et centralt afsnit i bogen er den ledende bortførers forklaring på, at det danske gidsel intet har at jamre over, hvis han bliver slagtet. Han demonstrerer det ved at vise Nybroe et billede af sin seks måneder gamle baby, Omar, på sin mobil.

Nybroe, som på det tidspunkt var reduceret til et hulkende, gennemtævet vrag, rekonstruerer forløbet:

»Hold kæft, din forræderiske kujon,« brøler han, »det er folk som dig og lande som Danmark, der er skyldige, når Omar en dag bliver dræbt af bomberne.«

Jeg tør ikke svare eller reagere, og hvad skal jeg også sige?

De ophidsede ord falder som slag ned over mig. Der er Jyllands-Postens krænkende tegninger af Muhammed, der er danske soldater i Irak og Afghanistan, der er det syriske styres bombardementer af oprørsbyen Homs, der er de mange dræbte i kidnappernes egne familier, deres dræbte kammerater, der er de mange millioner desperate flygtninge. Nu kan den danske regering lære det på en af deres egne borgeres krop ...«

Det er hér, det går op for Nybroe, at bortførerne ikke tilhører de grupper af simple kriminelle i det syrisk-libanesiske grænseområde, der betragter besøgende journalister som omvandrende pengeautomater.

Takket være Nybroes imponerende, senere gennemførte efterforskning ved vi nu, at de otte, som stod bag hans bortførelse, var tilknyttet Islamisk Stat (IS) og den Assad-fjendtlige syriske gruppe al-Nusra Front.

Lederen var sandsynligvis den senere dræbte Abu Hassan Falestini, emir og lederen af IS i byen Qalamoun, hvor Nybroe blev holdt fanget.

Nybroe mener, at det var Falestini, der overtalte islamiske lærde i Saudi-Arabien og Qatar til at sanktionere og støtte den dødsdom, som i form af en fatwa viste sig at være udstedt mod den danske journalist.

Forhandlernes forhalingstaktik

»Kidnappet« er gidslets beretning, historien set alene gennem ofrets øjne, og det er fortælleteknisk et velvalgt greb.

Ved at referere uddrag af de Skype-konversationer, som føres mellem bortførerne, familien i Danmark, kæresten i Beirut og den danske forhandler »Peter« og kombinere det med referater af sine egne, lejlighedsvis fortvivlede reaktioner giver Nybroe os et indblik i, at forhandlernes forhalingstaktik og forsøg på at få løsesummen sat ned glimtvis er lige så belastende som bortførernes terror.

Det store problem i Nybroes tilfælde var, at bortførerne simpelthen ikke troede på, at den danske stat ikke i sidste ende ville hoste op med de 20 millioner dollar, de startede med at forlange.

En sort, ond tråd i bogen er beskrivelsen af forholdet til fixeren og medfangen Rami Aysha. Vestlige journalister, som arbejder i dagens Mellemøsten, er dybt afhængige af den hjælp, de får fra dygtige, lokalkendte kolleger.

Det ender tit i nogle af de få venskaber, som medlemmerne af denne udsatte flok af sandhedssøgere og lykkejægere har at klynge sig til. Rami var begge dele – men mere til. Den libanesiske efterretningstjeneste er ikke i tvivl om, at han forrådte Nybroe. Forfatteren selv nægter at drage samme konklusion, men at et tillidsfuldt venskab er gået fløjten, er der ingen tvivl om.

Beretningen er instruktiv, fordi den viser, at mod, vedholdenhed og dristighed er nødvendige karakteregenskaber for en krigsreporter; naivitet og dumdristighed særdeles risikabel. Nybroe stolede på Rami. Det skulle han ikke have gjort.

Jeppe Nybroe har en tumultarisk karriere bag sig. En billedmanipulation, som han for længst har beklaget og undskyldt, tvang ham ud af en lovende karriere som TV-vært og international korrespondent i DR Nyheder.

Efter en periode i provinsen blev han hyret til at undervise i TV-journalistik i Mongoliet og Libyen. Det endte i bogstaveligste forstand i et slagsmål i Benghazi. Han slog sig så ned i Beirut og blev kidnappet.

Med denne bog har han bevist, at han er tilbage på sporet som ukuelig, velskrivende, sandhedssøgende journalist.

 

Frank Esmann er journalist og forfatter og har blandt andet produceret en række radiodokumentarserier fra fejlslagne stater i Mellemøsten, Asien og Afrika for DR P1.

Titel: »Kidnappet. I islamisternes fangehul«.

Forfatter: Jeppe Nybroe.

Sider: 297. Pris: 300 kr.

Forlag: People’s Press/Berlingske.