Jakob Melander lever skarp lokalkolorit og skøn humor i ny krimi

»Det bedste til mig og mine venner« er gedigent spændende. Tivoli bliver aldrig det samme bagefter.

Jakob Melanders fjerde bind i serien om politiassistent Lars Winkler »Det bedste til mig og mine venner« er en af de bedre danske krimier, hvor godt sprog og god spænding går hånd i hånd, og hvor den københavnske lokalkolorit er skarp, og humoren er skøn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Camilla Rønde

Sandsynligheden for, at Jakob Melander forstyrrer kommende Tivoli-gæsters besøg i forlystelsesparken, er absolut tilstede. Han må tage ansvaret for, at man næppe vil kunne gå forbi ballongyngen igen, uden at forestille sig et maltrakteret lig hænge derunder, og man vil næppe heller kunne tage en tur i rutsjebanen uden at frygte, at en gal Pjerrot springer frem fra en hulning i klippevæggen.

Man kan naturligvis lade være med at læse forfatterens fjerde bind i serien om politiassistent Lars Winkler. Men så går man glip af en af de bedre danske krimier, hvor godt sprog og god spænding går hånd i hånd, og hvor den københavnske lokalkolorit er skarp, og humoren er skøn.

I »Det bedste til mig og mine venner«, hvor Gasolins album »Gas 5’« åbenlyst spiller en vis rolle, sættes Winkler på sagen om Tivolis myrdede personalechef, Hanne Leth-Jeppesen, der fem dage før jul findes spændt fast til gondolen under en af ballongyngerne, mishandlet til ukendelighed.

Skruen strammes

Winklers makker bliver hans tidligere ven og nuværende chef, Ulrik, der nu lever sammen med hans eks-hustru. Det er selvsagt ikke helt problemfrit, om end Winkler efter sin psykiske nedtur er tilbage i nogenlunde form med kæreste og cool karma.

Hovedmistanken falder på en samarbejdspartner og tidligere bejler til den myrdede, og da hans hustru efter et skænderi findes svært tilredt på Christiania, strammes skruen, ikke mindst fordi han i forsøget på at redde sit kriseramte firma dyrker omgang med belastede elementer.

Men der er også noget sært ved den meget lidt afholdte personalechefs nærmeste. Den ene er Hanne Leth-Jeppesens mand, den anden hendes ungdomskæreste og den tredje hendes stedbror, og hun har kendt dem alle siden ungdomsårene, hvor de holdt til i (noget af) forældrenes kollektiv på Østerbro. Siden da har de fungeret som en sammentømret firebande.

Skriver rasende godt

Efterhånden går det op for Winkler, at begivenheder, som har fundet sted tilbage i 1976, spiller en vis rolle for de ting, der sker aktuelt. Og da de tre mænd i afdødes omgangskreds først modtager sære, anonyme breve og siden udsættes for voldsomme overfald, begynder Winkler og hans umage makker at søge oplysninger om deres fælles fortid.

Samtidig får en officielt opklaret sag fra 2007 om en familietragedie på Christiania betydning for sagen – og for Winkler selv, eftersom det var dengang, han første gang fik mistanke om, at hans hustru havde noget kørende med vennen.

Alle de kryptiske sager og ulovligheder hænger i sidste ende sammen i dette flot komponerede plot om Christiania, Tivoli og det tilsyneladende postkort-pussenussede lille eventyrland Danmark. Bag facaden lurer råddenskaben, og selv om det serveres realistisk, råt og rystende, er det også underholdende, ikke mindst når entreprenante erhvervsfolk lægger planer om at flytte Tivoli til Christiania og dermed slå flere fluer med ét frækt smæk.

Melander skriver rasende godt, og han er god til at forme et spændende plot. At hans hovedperson så nok er skåret over en gammel kliché – svigtet mand i midtvejskrise - er til at leve med, når den samlede pakke er mere interessant end gennemsnittet.

Titel: Det bedste til mig og mine venner. Forfatter: Jakob Melander. Sider: 400. Pris: 200 kr. Forlag: Rosinante & co.