Intense øjeblikke

Ruth Ozekis menneske- og livskloge roman »Tidens væsen« trækker læseren ind i en oceanisk følelse af sammenhæng.

»Tidens væsen«. Ruth Ozeki. Fold sammen
Læs mere

Der er flow fra start i Ruth Ozekis roman »Tidens væsen«. Man mærker, at man her har en forfatter, der kan flette alvor, smerte og humor sammen og samtidig evner det sjældne at få læseren til at se en større, overordnet sammenhæng.

Den overgangsalder-svedende og skriveblokerede forfatter Ruth, der bor i British Columbia i Canada, kommer frem til ny erkendelse, da hun i en dynge tang finder en forseglet madkasse med en dagbogslignende tekst, lagt ind i omslaget til den franske forfatter Marcel Prousts store værk »På sporet af den tabte tid«. Teksten er skrevet af en ung selvmordstruet japaner, pigen Nao, og det er ikke tilfældigt, at det er et Proust-omslag, den ligger i. Den franske forfatters ånd hviler over »Tidens væsen«, når det drejer sig om spørgsmålet om en forfatters evne til at fastholde livet i sine beskrivelser, og undervejs citeres han for den vigtige indsigt, at læserens genkendelse af en bogs indhold er selve beviset på dens sandhedsværdi.

Ruth har længe arbejdet på sin egen tabte tid – sine memoirer – men er gået i stå, men i takt med læsningen af Naos dagbog får hun fornyede kræfter. Det frugtbare forhold mellem forfatter og læser er et klassisk tema, her former det sig som en afgørende tilknytning mellem Nao og Ruth på tværs af generationer, tid og sted.

Et råb om medfølelse

Nao har været offer for mareridtsagtig mobning og har lidt under farens depressioner og selvmordsforsøg, og hendes tekst er et råb om medfølelse. Ruth føler et stød af genkendelse i den unge piges ensomme tanker, og samtidig er hun dybt fascineret af pigens fritflydende sprog.

»Hvordan sporer man overhovedet den tabte tid?« spørger Ruth et sted. Hun finder frem til, at svaret måske ligger i det tempo, man går frem i, og som en særlig understregning af langsomheden får vi indblik i Naos oldemor Jikos livstaknemmelige tankegang. »Tidens væsen« giver således en fin kontrast til vor højhastighedstid.

Blandt bogens smukkeste scener er beskrivelsen af forholdet mellem Nao og Jiko. Der er krystalklare og intense øjeblikke i bogen og et spil mellem poetisk sprog og teenage-slang, og forfatteren går også meget langt i sin vilje til at se sammenhænge. Der springes således fra japansk tsunami over Anden Verdenskrig til 11. september.

Som helhed er »Tidens væsen« en bog, der sætter spor i læserens sind med sin evne til at beskrive livets smerte, medfølelse og beskyttertrang og det vigtige forhold mellem forfatter og læser. Når den samtidig minder os om ikke at spilde tiden med uvæsentlige ting, er det med til at trække den samlede læseoplevelse op. Man lader sig gerne rive med af bogens kraftfulde bølge.

 

Titel: »Tidens væsen«.

Forfatter: Ruth Ozeki. Oversat af Ninna Brenøe.

Sider: 440. Pris: 349.

Forlag: Tiderne Skifter.