Ikke det perfekte liv

Skræmmende fortælling om hvordan en veluddannet kvindes trygge og veltilrettelagte newyorkerliv smuldrer fra den ene dag til den anden, da intet viser sig at være, som hun troede.

Manglen på (selv)indsigt kan føre mange onder med sig. Det må hovedpersonen i Jean Hanff Korelitz’ både humoristiske og uhyggelige »Det burde du have vidst« sande, da hun opdager, at intet af det, hun troede på og følte sig tryg ved i hverdagen og i ægteskabet, er andet end illusioner.

Den psykologuddannede Grace Reinhart Sachs burde ellers være den første til at vide bedst. Hun har egen praksis, hvor hun hjælper kvinder og par til at løse deres kærlighedskvaler, ligesom hun netop har skrevet en selvhjælpsbog til sine medsøstre for at få dem til at blive bedre til at stole på deres intuition og førstehåndsindtryk i deres valg af livsledsager. Oftest ignorerer folk advarselssignalerne og får overbevist sig selv om, at forelskelsen – eller kærligheden – overvinder alt.

Den model giver Grace ikke meget for. De fleste kvinder, hævder hun, er kritiske forbrugere i alt fra køb af bolig til valg af sund kost, men når det kommer til udvælgelsen af partner, falder alle parader i den forjættede jagt efter faste rammer og drømmen om den perfekte familie. Grace er imidlertid selv så forblændet af sin egen professionelle og personlige ekspertise, at hun ikke ser skoven for bare træer, og det er først, da en række foruroligende hændelser vælter ind over hende, at glansbilledet krakelerer.

Sporløst forsvundet

En nybagt mor, som Grace sidder i skolebestyrelse med, findes myrdet i sit hjem, Graces mand, den charmerende cancerbørnelæge Jonathan Sachs, forsvinder sporløst, politiet og folk omkring hende plager hende med urovækkende, uforståelige spørgsmål og kommentarer, og langsomt falder løgne, hemmeligheder og sågar kondomer ud af skabene.

Grace flytter med sin 12-årige søn, Henry, ud i familiens dårligt isolerede sommerhus, cutter forbindelsen til familie, venner, patienter, forlag m.fl., og efter ugers isolation og kulde vokser en ny erkendelse frem: hendes verden har været en illusion, hun er en selvbedrager af værste slags, og drømmetilværelsen med lækker mand, klog søn, godt job og stor lejlighed på Manhattans Upper West Side har været intet mindre end en falsk forestilling om det perfekte liv, hun i sin bog har skoset andre for ukritisk at eftertragte.

Humoristisk portræt af overklassen

Modsat mange andre thrillere om mareridtsagtige afsløringer af forløjethed og gradvis opløsning af hverdagens trygge og kendte rammer er »Det burde du have vidst« samtidig et skønt humoristisk, næsten satirisk portræt af New Yorks (den vestlige verdens?) velhavende middel- og overklasse. Jean Hanff Korelitz skriver underfundigt og skarpt i en behagelig let tone, der dog langsomt inficeres af det urolige og onde. Uden at fornærme nogen kan man kalde den en besk og underspillet belærende tragi-komedie for kvinder, en moderne ægteskabsroman, en dyster skildring af ikke særligt selvindsigtsfulde, men måske meget gennemsnitlige (kvind)folk. Kan godt anbefales.

Titel: »Det burde du have vidst«.

Forfatter: Jean Hanff Korelitz. Oversættelse: Lærke Pade.

Sider: 467. Pris: 300 kr.

Forlag: Gads Forlag.