Ida Jessen skriver smukt om sorgen og lettelsen ved at miste

Ida Jessens »En ny tid« har Herman Bangske dimensioner. Et stille løfterigt kvindeportræt af sorgens tid – og livslyst på trods.

Ida Jessen er aktuel med romanen »En ny tid«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fru Bagge sætter sig fast i tanken længe efter, man er færdig med at læse Ida Jessens nye bog »En ny tid«. Ved første blik en lille dagbogsfortælling om en lille midaldrende lægefrue i en lille provinsby, hvis liv bliver endnu mindre, da hendes noget ældre mand dør.

Men Lilly Bagges dagbogsoptegnelser om ugerne under hendes mands indlæggelse og året efter hans død går tæt på. Ikke bare på Lilly Bagge selv, men på livet som det altid har været. For hundrede år siden i Thyregod – og i dag.

Fra mit præsteliv ved jeg, at det at blive enke er »en ny tid«, som de færreste kan forestille sig, hvad indebærer, inden ægtefællen dør. Ligesom jeg ved, at mange enker i deres stille sind har set frem til den dag, hvor de endelig blev sig selv. Det skriver Lilly Bagge ikke på dagbogens første side, først hen imod slutningen. Da hendes liv overraskende er blevet lykkeligt nyt, vedgår hun, at det var sådan hendes ægteskab med lægen i Thyregod var.

Altid håbede hun på mere end det lidt, han gav. At leve i et køligt ægteskab giver forfrysninger i sjælen, som ikke absolut tør op, fordi ægtefællen dør. Enken så frem til engang at blive sig selv, men da hun blev det, forsvandt kompasset for hendes liv. De bristede forhåbninger, afvisninger og hårde ord gav over år tilværelsen retning og indhold.

En dejlig roman

Alle efterlader sig et tomrum, når de dør. Også en ukærlig ægtemand. Det er i dette tomrum Lilly Bagge har fundet sin gamle dagbog frem, og her følger vi hende forsøge at finde en hverdagsmening i den stilhed, hendes mand efterlod. Det tager tid.

Ida Jessen folder Lilly Bagges lille hverdagsliv ud over siderne, og beskriver overbevisende, hvordan hun langsomt kommer tilbage til sig selv. Bliver den, hun var, før hun mødte sin dominerende og karismatiske lægemand. Langsomt glider beslutsomhed og selvstændighed ind mellem linjerne, det gamle liv må vige for et nyt samtidig med, at erindringsbilleder danner kæde ned igennem dagbogens blade.

»En ny tid« er både dagbog og tidsbillede af et Danmark, dengang man levede tæt og vidste det meste om hinanden. Thyregod i 1927 med sandjord, forblæsthed og mennesker af få ord og blufærdigheden i behold. Dengang, hvor man i landsbyen var hinandens skæbne, dybt afhængige af, at de, der kom udefra, lægen og friskolelærerinden, var dygtige og ordentlige mennesker.

Ida Jessen har begået endnu en dejlig roman, hvor hun har foretaget et fortællemæssigt sporskifte i retning af Herman Bang. Lilly Bagge har en del til fælles med stationforstanderfruen Katinka Bai i »Ved Vejen«. Stille kvinder, der modigt tåler den modgang, det er at have giftet sig med en mand, der ikke har sans for sin kvinde. Men, hvor Bang lader sin Fru Bai gå under, lader Jessen sin Fru Bagge brede vingerne ud og flyve. Løfterigt. På alle måder.

Titel: En ny tid. Forfatter: Ida Jessen. Sider: 208. Pris: 250. Forlag: Gyldendal.