I selskab med en meget udansk mand

Biografi om Jussi Adler-Olsen er en letlæselig og lækker sag med masser af indbydende kalorier, færre intellektuelle vitaminer, småfejl og forglemmelser og en lidt uvarieret kildesammensætning.

Krimiforfatter Jussi Adler Olsen har skrevet bogen »Selfies«, den syvende roman i serien om Afdeling Q. Fold sammen
Læs mere

Han er et af den slags mennesker, de fleste har en holdning til. Enten elsker man ham, eller også elsker man at disse ham. Der er ikke noget in-between, når det handler om Jussi Adler-Olsen, og det er i øvrigt det mest rammende, der kan siges om Danmarks bedst sælgende krimiforfatter: Når han beslutter sig for noget, går han all in, og det er måske i virkeligheden hele hemmeligheden bag hans bemærkelsesværdige succes.

De færreste kender dog manden bag, og det giver derfor god mening med en biografi, nu hvor serien om Carl Mørck og afdeling Q har indtaget den halve verden og – med ottende bog på vej – nærmer sig sin afslutning. Selv om forfatteren næppe har tænkt sig at lade sig pensionere lige foreløbig, så fylder han snart 67, og med de kræftdiagnoser i bagagen, som han fortæller om i bogen, er han en mand, der gør status.

Og »JUSSI«, der helt i Adler-Olsens ånd er let og stilrent skrevet af journalisten Jonas Langvad Nilsson, giver et nogenlunde nuanceret og næsten-nærgående portræt af hovedpersonen. At begejstringen gradbøjes i de forbeholdende adverbier skyldes, at Jussi Adler-Olsen dels holder nogle af sine kort tæt ind til kroppen, dels at Jonas Langvad Nilsson ikke får kradset sig helt ind i »smertekulen« på ham.

Vi får med andre ord næppe noget at vide i denne bog, som Adler-Olsen ikke ønsker skal stå der. Også selv om Langvad Nilsson skriver, at krimiforfatteren ikke har haft indflydelse på, hvem der har udtalt sig, og hvad de har sagt.

Naturligvis ikke, har man lyst til at tilføje. Men måske har han følt det nødvendigt at præcisere, fordi han godt kan se, at denne biografi er tilpas pæn og poleret til, at nogle kunne beskylde ham for det modsatte. For eksempel citeres kritiske røster aldrig direkte, men fremstår mest som sladder, man ikke behøver at forholde sig til, eller gengives med hovedpersonens ord og vinkel på den givne episode.

Når det er sagt, skal det retfærdigvis nævnes, at man kommer så godt rundt om Jussi Adler-Olsen, at man får et facetteret indblik i den sammensatte person, han tydeligvis er, og i det brogede liv, han har levet. Danmarks bedst sælgende krimiforfatter er ikke bare en heldig og dygtig ordsnedker med en fortid i tegneseriebranchen og et kommercielt Bonniers-forlag samt en opvækst på forskellige psykiatriske hospitaler. Han er også en mand, der hjælper skæve eksistenser videre i livet, har været aktiv i fredsbevægelsen og har en IQ, der er højere end gennemsnittets.

Jonas Langvad Nilsson fortæller i stort set kronologisk orden, hvordan Carl Valdemar Henry Olsen blev født ind i moderne borgerlig lægefamilie med tre ældre søstre og med bopæl i en større lejlighed på Peblinge Dosseringen på Nørrebro. Han fik hurtigt kælenavnet Jussi, som han senere fik kongebrev på som en del af sit fulde navn. Familien flyttede en del, og efter syv år i Brønderslev slog den sig ned i Brøndbyøster, hvilket var en omvæltning for den unge teenager, der desuden led under at være fysisk bagefter kammeraterne. Han klarede sig godt i skolen, om end han måtte gå et år om i gymnasiet, fordi han brugte mere tid på musik, bands og chillumer end på bøgerne.

Siden åbnede han og kæresten (senere hustruen) Hanne med få midler og masser af hjerterum tegneserieantikvariatet Pegasus på Nørrebro. Hun læste til socialrådgiver, han havde travlt med mange forskellige projekter, læste medicin, samfundsfag og dernæst filmvidenskab og arbejdede som bl.a. sjakbajs og filmoperatør. I 1987 besluttede han sig for at blive international bestsellerforfatter og debuterede ti år efter med »Alfabethuset«. Gennembruddet kom dog først med fjerde bog og første bind i Afd. Q-serien. Resten er historie, og gennem Jonas Langvad Nilsson får man indblik i, hvordan brandet Jussi Adler-Olsen i dag er blevet en professionel virksomhed.

»Jussi« er som Jussis bøger skåret til at blive en international bestseller. Og hvis man kan undgå at glide på den lidt glatte overflade og skære sig på småfejl og svagheder, så som forvirring omkring, hvilket gymnasium Adler-Olsen gik på, får man her nogle timers hyggeligt selskab med en hyggelig uhyggeforfatter og en meget udansk mand.

Forfatter: Jonas Langvad Nilsson. Sider: 408. Pris: 300 kr. Forlag: Politikens Forlag.