I nazisternes vold

I »Min rejse tilbage« får Jytte Bornstein gjort kz-lejrens helvede begribeligt for både voksne og unge. Selv om tegningerne er lavet mange år efter hendes ophold i Theresienstadt, er de gribende og føles ægte.

Jytte Bornten skriver om denne tegning, som hun lavede, efter hun – som alle fanger – var blevet klippet skaldet: »Da jeg kom ned fra det rokkende bord, tog jeg hurtigt imod den røde hue, som min mor havde lånt mig. Jeg ville dække mit skaldede hoved, før nogen andre så mig. Jeg skammede mig og følte mig helt sort indvending. Så gik vi, min mor og jeg bagefter. Ingen af os sagde noget.« Fold sammen
Læs mere

Mandag 27. januar er det Auschwitz-dag, hvor man mindes ofrene for Holocaust. I den forbindelse er der grund til at fremhæve en nyudgivelse, nemlig Jytte Bornsteins bog »Min rejse tilbage«. Den udkom første gang i 1994, men genudsendes nu i en ny, udvidet udgave med nyt forord.

Der er udsendt en række danske bøger af dansk jøder, der som børn var fanger i kz-lejren Theresienstadt. Godt 500 jøder blev fanget og deporteret til lejren, men mens andre nationers jøder blev transporteret videre til udryddelseslejren Auschwitz, forblev de danske jøder i Theresienstadt. Her blev de udnyttet til nazisternes propagandaformål.

Jytte Bornsteins bog er specielt gribende blandt bøgerne om Theresienstadt. Under opholdet, hvor hun blot var en lille pige, skrev hun dagbog, og i den nye udgave er denne dagbog gengivet både som tekst og fotografisk.

Mange år senere tegnede Jytte Bornstein tegninger, der fortalte om hendes ophold i lejren. Der er altså ikke tale om samtidige tegninger, men når man ser disse tegninger og læser de tilhørende tekster fra både hendes dagbog fra lejropholdet og de medfølgende tekster til tegningerne, kan ingen være i tvivl om, at hun har båret erindringen om kz-lejren i sit hjerte.

På trods af tidsafstanden gengiver de en ægte oplevelse, som om de var tegnet af en lille pige i lejren.

Der er tale om stærkt gribende tegninger og tekst, og bogen kan ikke anbefales nok til et yngre publikum, der hermed får nazismens grusomhed fortalt fra en dansk synsvinkel.

Den nye indledning fortæller hendes families historie, og samlet set fremstår bogen som en forbedret og mere helstøbt udgivelse end den oprindelige bog.

Hvad disse børn oplevede af grusom­heder har selvfølgelig fulgt dem lige siden. Jytte Bornsteins tegninger og tekst kan gøre nazismens umenneskelighed begribelig, også for unge mennesker.

Titel: Min rejse tilbage

Forfatter: Jytte Bornstein

Sider: 189

Pris: 199 kr

Forlag: Frihedsmuseets Venner

Auschwitz-dagen 2014

Københavns Kommune inviterer til officiel markering af Auschwitz-dagen, mandag 27. januar 2014 kl. 19.00-20.30 i Glassalen i Tivoli. Årets tema er »Modstand«.