Hvor langt er der til verdens ende?

Det er velfortalt videnskab og formidling i børnehøjde, når Lars Henrik Aagaard stiller 50 store spørgsmål om verden og giver solide, pædagogiske og overraskende svar.

Illustration fra bogen: Simon Væth Fold sammen
Læs mere

Hvor mange stjerner er der mon lige derude i universet?

Den slags spørgsmål synes det umiddelbart vanvittigt at stille og endnu mere vanvittigt at kunne svare på.

Var det blevet stillet af den uheldige Spørge Jørgen tilbage i 1944, da Kamma Laurents og Storm P. opfandt ham, havde han sikkert fået smæk og var blevet smidt sulten i seng. Men heldigvis får Jørgen ikke længere smæk for at søge svar på sære spørgsmål.

Han får ros. For i nutidens videnssamfund findes vel ingen rigtigt dumme spørgsmål, kun dårlige svar.

Hvad angår stjernerne, så stiller forfatter og videnskabsjournalist på Berlingske Lars Henrik Aagaard spørgsmålet i sin nye bog, »Hvor langt er der til verdens ende? 50 store spørgsmål til professoren«.

Og med vanlig præcision finder han svaret hos videnskabsfolk og eksperter, der har undersøgt sagen.

Det videnskabelige svar er i øvrigt, at der er omtrent 70.000 millioner millioner millioner af dem. Et svimlende højt tal. Endnu mere ufatteligt er det, at det ifølge videnskaben og Aagaard svarer til, at der er 20 gange flere stjerner, end der er sandkorn på alle klodens strande tilsammen.

Den slags svar er overvældende og giver via et ret enkelt spørgsmål en idé om, hvor enormt vores univers er.

Et fint pædagogisk sprog

På lignende vis gennemgås 49 andre store spørgsmål af den slags, som drenge og piger kan finde på at stille deres forældre hen over aftensmaden, og som Lars Henrik Aagaard også hver uge svarer på i sin brevkasse »Spørg professoren« i Berlingskes børneavis, Kids’ News.

Svarene er veloplagte og byder på masser af finurlige fakta og gode forklaringer for både børn og voksne.

Der gives svar på både væsentlige videnskabelige spørgsmål som: Hvad er Solen? Hvad laver vejret? Og hvad er tid? Og på mere letbenede størrelser som hvordan bliver man rig? Findes der spøgelser? Er mit liv bestemt af skæbnen?

Og i den sidste del på den helt store eksistentielle klinge: Findes Gud? Hvad er meningen med livet? Hvorfor skal man dø?

Lars Henrik Aagaards vidensbaserede spørgsmål og svar er enkle, velformulerede og pædagogiske.

Men der er selvfølgelig begrænsninger, når der på videnskabeligt grundlag skal tages livtag med så mange store spørgsmål på blot 192 sider i A5-format. Fire sider er ikke meget til at forklare, hvor livet på vores klode kommer fra.

Men det må man tage med – og igen: Man får de vigtigste pointer lækkert fortalt. Lars Henrik Aagaard formår at gøre svære videnskabelige pointer enkle og til at forstå med sit fine pædagogiske sprog.

Man kan zappe uden at tabe den røde tråd

En fed ting ved bogen er, at man kan zappe rundt mellem de mange spørgsmål og svar uden at tabe den røde tråd, da de ikke er bygget sammen i én lang fortælling, som det eksempelvis er tilfældet i børneudgaven af den amerikanske forfatter Bill Brysons populære videnskabsbog »En kort historie om næsten alt«, som i sin stil kan minde om Lars Henrik Aagaards nye bog.

Det er ikke så ofte, der skrives bøger af denne slags om viden, som egentlig er rettet mod børn og unge, men som snildt kan læses af folk i alle aldre og helt sikkert give overraskende svar til selv de største vidensnørder.

En styrke ved bogen er også, at den er skrevet ind i en dansk kontekst i modsætning til lignende oversatte bøger, eksempelvis netop Bill Brysons, der udkom på dansk i 2009. Det gør fortællingen mere nærværende.

Det er en kunst at gøre kompliceret viden enkel og forståelig uden at forsimple tingene. Det formår Lars Henrik Aagaard.

Forfatterens egen videbegærlighed og fortælleglæde sprudler ud fra siderne. Den her bog er en sikker vinder på hylden med godnatlæsning på børneværelset og burde være fast pensum i grundskolen.

Som forfatteren indledningsvis forklarer, så leverer han blot velresearchede svar på alle mulige spørgsmål, som nysgerrige sjæle kan finde på at stille under aftensmaden.

Selv skulle jeg dog undervejs gennem bogen lige vænne mig til skiftene mellem spørgsmål og svar om tungere videnskabelige emner, de mere finurlige sager og så de store eksistentielle spørgsmål.

Der jo forskel på karakteren af spørgsmål som, hvorfor dinosaurerne forsvandt, hvorvidt der findes spøgelser, og hvad meningen med livet er.

Men den slags mærkelige ting og meget mere ville Jørgen helt sikkert også have spurgt om. Og nu vanker der 50 svar i stedet for smæk.

Morten Garly Andersen er teknologi- og videnskabsjournalist.

 

Titel: Hvor langt er der til verdens ende? 50 store spørgsmål til professoren.

Forfatter: Lars Henrik Aagaard.

Illustrator: Simon Væth.

Sider: 192. Pris: 170. kr.

Forlag: Berlingske.