Hvor kragerne vender

NOVELLER. »Landsby - Fortællinger«Marianne Jørgensens fortællinger foregår befriende langt fra det indre København. Hvad bliver mon det næste fra denne talentfulde Limfjords-forfatter?

Flydelaget i gylletanke, EU´s miljødirektiver, får der »læmmer«, gale orner og brølende kvier, der bedækkes, er ikke ligefrem det, man hører mest om i nyere dansk litteratur. Og det er ikke mindst det, der er så uendeligt befriende ved Marianne Jørgensens novellesamling »Landsby«.

Læseren er lysår væk fra det indre Københavns til tider perifere, provinsielle problemstillinger. I stedet plantes man centralt i det udkantsliv, man i disse år også kan møde i Vibeke Grønfeldts, Suzanne Brøggers og Erling Jepsens bøger.

Vi er derude, hvor kragerne vender, og kors, hvor er der gang i den under landsbyens overflade, der er ramme om Marianne Jørgensens fortællekreds. Alle muldlag i dette mikrokosmos, der, under langsom forvandling fra bondeland til parcelhuskvarter, får stemme i de 17 fortællinger. Lige fra storbonden og de sære eneboere over tilflytterne, sladrehanke i Brugsen og den naive damefrisør til den kvindelige præst og bedemanden, der har et alkoholproblem, som ikke længere kan pudres væk med ligpulver.

Der er slet ingen tvivl om, hvem der indadtil får landsbyen til at hænge sammen i et slægtsfællesskab, men som også må betale prisen med deres egen menneskelige frihed og mulige selvrealisation. Det er selvfølgelig kvinderne. Som der står et sted om én af de mange, der engang i ungdommen blev hastigt bundet af børn, husarbejde og landmandens evige kørsel i markerne: »Hun havde alt men ingenting for sig selv«.

Alligevel blæser der en frisk, optimistisk brise fra Limfjorden gennem hele »Landsby«.

Der tros fundamentalistisk på, at kærligheden overvinder alt. Og når et parforhold er under størst pres, har mand og kvinde i Marianne Jørgensens fortællinger en forunderlig evne til at finde sammen igen. Det lærer vi bl.a. af den rørende, næsten mytiske fortælling, »Sørens stædighed«, hvor den gamle fatter ikke vil sælge gården og hele tiden holder mutter hen med den ordknappe sætning »Dæ blywer æ i daw!«. Og så alligevel en dag kommer han ud for en hændelse, der tvinger ham til at udvide ordforrådet: »Ka vær, dæ allywl blyver i daw«. Hvilken perle af en historie!

Marianne Jørgensen kan den kunst at tegne et menneskeligt portræt og fortælle en god historie med rødder i virkeligheden. Her er »prætentiøs« i alle henseender et fremmedord. Sproget er enkelt, men dejligt levende. Konstant i bevægelse. Ligesom perspektivet gerne forskydes og synsvinklen varieres fra tekst til tekst. Ofte slutter fortællingerne med det lille eftertænksomme »pling!«, der stimulerer ens lytte- og læselyst yderligere.

Der er ikke tale om store skæbnesvangre novelletekster, hvor metafysiske lyn slår ned i menneskets tilværelse eller Gud pludselig banker på hoveddøren. I »Landsby« er vi hele tiden i den realistiske afdeling for litteratur, men som bekendt kan virkeligheden ganske ofte matche og til tider trumfe fiktionen.

Mon ikke Marianne Jørgensen er kommet for at blive i dansk litteratur? Jeg tror det. Ikke fordi hendes fortælleteknik allerede er formfuldendt og fejlfri, men fordi hendes historier strutter af lyst til at ville og kunne mere med litteraturen.

Som enhver københavner vil jeg være stor i slaget og vædde en halv gris på, at Marianne Jørgensen - inden næste års høst er i hus og halmen bjærget - lægger sidste hånd på sit livs første romanmanuskript. Man kan nemlig ikke lukke munden på en født fortæller.