Hvis verden væltede

Lise Bidstrups fortælling om overforbrug, økonomisk overophedning og velfærdssamfundets opløsning er en dystopisk fremtidsfortælling tilsat virkelighedens dystre aktualitet.

Lise Bidstrups »Overlevernes by« handler om livet i et kollapset forbrugersamfund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris

Hverdagen er brudt sammen, og samfundet er gået i opløsning i Lise Bidstrups »Overlevernes by«, og i denne tredje del i en trilogi om tidstypiske samfundstendenser ligner verden og ikke mindst Danmark et syrisk krigshelvede, hvor det er alles kamp mod alle og de stærkestes ret, der gælder. Hele verden er på flugt, og kun få lande, heriblandt vores lille ø-rige, formår at holde flygtningestrømmene ude. Så længe det varer.

Overforbrug og økonomisk overophedning har fået verden til at koge over, og den snart 16-årige Malte forsøger at få det bedste ud af det, der er tilbage. En gang om ugen henter han nødhjælp til sin familie i en uendelig lang kø af danskere.

De få, der er registrerede og eventuelt stadig har et slags arbejde, får ikke længere udbetalt løn i kroner og ører (der er heller intet at købe) men i V-klip, dvs. rationeringsklip i et chip-armbånd, der giver adgang til en sparsom kasse fødevarer.

De uregistrerede, og dem er der mange af, hutler sig endnu mere af sted, og Malte hjælper ind imellem den gamle skolelærer Vitus med at dele nødrationer ud til disse hjemløse landsmænd og -kvinder. Ellers hænger han ud med vennerne, eller ser TV på byens eneste fjernsynsapparat.

En sen nat kommer militærpolitiet og henter ham. Han bliver tre uger før, han havde regnet med, indkaldt til hæren, hvor hans opgave bliver at beskytte Danmarks grænser mod bådflygtninge. Han lærer at håndtere et skydevåben, og han får også lært at dræbe.

Den sønderjyske grænse kan dog ikke klare presset i længden, og da flygtningestrømmene vælter ind i landet, opløses de sidste rester af civilisation.

Moralsk fremfor politisk

Malte tager med Agnes hjem til Holte for at redde sin og hendes familie. Hidtil har han opfattet Agnes som en forkælet rigmandsdatter fra nabohuset, hvor man stadig har råd til bil, men han bliver makker med hende ved grænsekontrollen, lærer hende bedre at kende og får i øvrigt et nyt syn på mangt og meget.

Han lærer således også sig selv bedre at kende, og han lærer, at han skal være bedre til at lytte til den (tanke om en) kvinde, der træder frem for ham fra tid til anden for at råde og guide ham. Når han ikke følger hende, går det grueligt galt.

Dette mærkværdige, alvidende væsen har en helt særlig rolle i Maltes liv og i selve historien, og på forunderlig vis får Bidstrup bl.a. via denne figur skabt magi i fortællingen, der både er en slags sci-fi fantasy og en særlig magisk-realistisk samfundsroman.

Malte, Agnes og gamle Vitus flygter sydpå for at nå frem til de såkaldte utopisters Urban Serenum, et utopisk samfund hvor alle har lige ret og ejer det, de har brug for, et socialistisk utopia som måske bare er en tanke, en drøm, men som står i skærende kontrast til det forbrugssamfund, som forfatteren spidder i denne meget velskrevne roman for unge og lidt ældre.

Moralen er ikke nødvendigvis politisk, man kan læse det ind i den, som man har lyst og evne til. Men den er i allerhøjeste grad moralsk, og Bidstrup anfægter på begavet vis det overflodssamfund, vi er en del af, og som unge i den grad tager for givet. Tænk hvis verden væltede, og vi alle blev syriske flygtninge på flugt…

Titel: Overlevernes by. Forfatter: Lise Bidstrup. Sider: 295. Pris: 200 kr. Forlag: Høst & Søn.