Hvem får Danmarks største litteraturpris?

BogForum slår i formiddag dørene op til årets største bogbegivenhed med et væld af litterære arrangementer, priser og kendisser.

Bogforum i Forum begynder i dag og varer hele weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Slaget står mellem Maria Helleberg, Ib Michael og Morten Ramsland, når Danmarks største litteraturpris skal deles ud på BogForum i dag.

De tre forfattere er nomineret til Danske Banks Litteraturpris på 300.000 kr. Helleberg for den historiske roman ”Engelshjerte” om Anne Sophie Reventlow, der forelsker sig i kong Frederik IV og senere bliver dronning af Danmark. Ib Michael er nomineret for erindringsromanen ”Vilde engle”, der følger op på de to tidligere romaner ”Blå bror” og ”Sorte huller”. Og Ramsland for ”Sumobrødre”, den delvist selvbiografiske bog om den 11-årige Lars, der tæver sig gennem drengeårene i et rækkehuskvarter i en forstad til Odense i starten af 1980'erne, indtil han en dag beslutter sig for at stoppe med at dele klø ud.

Hvem, der modtager den prestigefyldte pris, afsløres, når Forum på Frederiksberg for 19. gang slår dørene op til bogmessen klokken 10 i dag. Sidste år gik prisen til Pia Juul for den alternative krimi ”Mordet på Halland”.

Årets debutant

Men der er også en anden væsentlig litteraturpris, der bliver delt ud ved samme lejlighed. Debutantprisen, der sidste år gik til Martin Kongstad for novellesamlingen ”Han danser på sin søns grav”, er også i spil fredag formiddag.

Det er forfatteren Carsten Jensen, der står for åbningstalen i BogForum. Herefter går det løs med 400 forfattere og 160 udstillere, der samler sig omkring en lang række store og små scener foran et forventet publikum hen over de tre dage, BogForum kører, på 25.000-30.000 mennesker.

Der er ikke kun lagt en række debatter i støbeskeen, men også blandet en cocktail af kogebøger, krimier, kendisser, krasse debattører og spændende skønlitterære forfattere fra ind- og udland.

Verdensstjerner

I år kan man således møde et par litterære verdensstjerner, anført af den amerikanske forfatter Marilynne Robinson, der tidligere har modtaget Pulitzerprisen for romanen »Gilead«. Hun er aktuel på dansk med sin tredje roman »Hjemme«, som hun modtog the Orange Prize for i 2009.

Derudover kommer engelske stjerneforfattere som A.S.Byatt og Fay Weldon samt den levende legende Günter Wallraff, der desværre ikke får følgeskab af sin purunge landsmand Helene Hegemann, der netop har meldt afbud til BogForum.

Fra Norden kommer norske Trude Marstein sammen med Erlend Loe, Tomas Espedal, Margit Sandemo, Roy Jakobsen og Gunnar Staalesen, og svenske kriminavne som Mari Jungstedt, Roslund & Hellström og »Lars Kepler« alias forfatterparret Ahndoril, og islandske Kristín Marja Baldursdóttir.

Af danske forfattere kan udover Ib Michael og Morten Ramsland nævnes Suzanne Brøgger, Carsten Jensen, Jens Chr. Grøndahl, Tom Buk-Swienty, Peter Tudvad og thriller- og krimikometer som Jussi Adler-Olsen, Hanne-Vibeke Holst, Leif Davidsen, Sara Blædel, »A.J. Kazinsky« samt de to Hammer-søskende.

Celebrity-signaturer

De læseheste, der besøger BogForum for at sikre sig en celebrity-signatur i en bog, på forsiden af programmet eller en bar underarm, vil heller ikke blive skuffet i år, hvor bl.a. kogebrødrene Price, Mikkel Kessler, Medina, Remee, Bjarne Riis, Rolf Sørensen og Ritt Bjerregaard vil forsøge at bane sig vej i mylderet foran scenerne. Side om side med Anne Linnet, Per Stig Møller, Lars Lilholt, Ulrik Wilbek, Per Pallesen, Thyra Frank, Johannes Møllehave, Daimi, Dario, Werge og Frimann.