Hun bryder sammen tre gange om ugen

Ina Munch Nielsen debuterer energisk, sort og godt med historien om Nielsine.

Ina Munch Christensen sovser rundt i det sorte - på den gode måde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Holtum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er ikke let at være menneske. Det er ikke let at være Nielsine. Kvinden med det maskulint/feminine navn er til både mænd og kvinder, og det gør i sig selv ikke hendes liv mindre kompliceret. Eller som hun selv formulerer det et sted i Ina Munch Christensens fine debutroman, »Nielsine«:

»Sad engang og zappede tv og tænkte på om der fandtes en seksualitet hvor man kun blev forelsket i mænd, men imellem de forelskelser mest tændte på kvinder ...«

Også andre ting trykker Nielsine, der skiftevis præsenteres som jegfortæller og i tredjeperson. »Den vedblivende tilpasningsmekanisme«, som hun kalder den, går hende også på. »Jeg bryder sammen tre gange om ugen, » skriver hun, »jeg kan ikke sove før jeg klokken tre om natten er færdig med at gennemgå hvad jeg potentielt har gjort i løbet af dagen, det giver mig angst at komme i skole, forleden måtte jeg aflevere blankt i skriftligt engelsk.«

På HF går hun nemlig også, Nielsine, mest, fordi hun er nødt til at gå dér for at få noget SU, så hun har noget at leve af. Sådan er det her i nutiden, der er nok at slås med, men der er også hendes barndom, den popper hele tiden op, med en fordrukken, amerikansk-født far, der giver hende øgenavnet Mindy (»hans dom over mig«) og med en autistisk bror, Villads, og med det sted i Sorø, hvor familien boede, inde forældrene blev skilt.

Og der er, i nutiden, bøssevennen Elias, der alligevel ikke er så meget bøsse, i hvert fald bliver han kæreste med en af Nielsines veninder, og måske handler det om, at han gik på en katolsk kostskole, »Joyce-style«, og derfor ikke rigtig fik mulighed for at erkende, at han snarere end homoseksuel er biseksuel?

Sort og energisk

Elsket og knaldet bliver der på kryds og tværs, tilsat diverse rusmidler, det er åbenbart ungdommen nutildags, gang i den, og det er jo ikke ubetinget dårligt, men det gør det virkelig heller ikke nemmere at overskue det hele, der er så meget at spekulere over, så mange ting, der skal tackles, både for Niel­­sine og for hendes nærmeste.

Allerhårdest ramt er Nielsine af sin svimlende forelskelse i skønne Polly. Hun er hendes gamle lærer og i sagens natur en del ældre end hende selv, og hun får det til at svimle for hende. Men vil hun have hende? Vil hun?

Lyder det altsammen, som om »Nielsine« er en roman, der sovser rundt i det sorte og mere eller mindre desperate, der som bekendt også, men heldigvis ikke kun, er en del af livet, så er det ikke helt forkert, men den gør det på den gode måde, sådan som god litteratur kan gøre det. Der er i denne debutroman en fed, fandenivoldsk energi i såvel sprog som handling, og det giver modspil til alt det svære og læseren grund til at tro, at det nok skal gå altsammen.

Så længe der er ord, er der håb. Dem har Nielsine masser af. Heldigvis.

Titel: Nielsine. Forfatter: Ina Munch Christensen. Sider: 176. Pris: 199,95. Forlag: Gyldendal.