Hold på and og briller

Jul på bog. Det går stærkt i årets julebøger for børn.

Forfatter og tegner: Daniel Napp. Titel: »Hr. Brums juleaften«. Oversætter: Lena Lamberth. Sider: 26. Pris: 49 kr. Forlag: Lamberths Forlag.  Fold sammen
Læs mere

Mere julelæsning for børn i ældre titler, der har fået mindst fire stjerner
Manu Sareens og Lars-Ole Nejstgaards kalenderhistorie »Iqbal Farooq og julesvineriet« remixer storpolitik og juleevangeliet i en sjovt kaotisk integrationsjulefortælling, sprælskt understøttet af Nejstgaards billeder. (Carlsen)
I Kenneth Bøgh Andersen og Susie Bechs kalenderhistorie »Juleønsket« gives der via grineflip og gys nyt indhold til begrebet at flette julehjerter sammen (Høst & søn)
Kim Fupz Aakeson og Rasmus Bregnhøis »En julehistorie og så alligevel ikke« er en født juleklassiker til hele året om, hvad en nisse kan finde på, når julen er slut. (Carlsen)
Lorenz Paulis knaldgode replikker og Kathrin Schäfers vidunderligt stoflige billeder med fokus på fem dyr, lister julens mening ind på bedste vis i »Hvordan juler man?« (Turbine)

Årets julebøger rummer et typisk miks af sukkersød sentimentalitet, velgørende venskaber, gemytlige nisser og gumlende juletræsbanditter.

Det sidste først, for i »Hr. Brums juleaften« af tyske Daniel Napp er vi på banditternes side. De tre venner Hr. Brum, Grævling og guldfisken Guld-Iver får nemlig forbud af Bæver Bondemand mod at fælde et juletræ i skoven. Begrundelse? Han vil selv have det. Dybt uretfærdigt mener de tre, og bryder ind, da Bæver og familie er i kirke juleaften. Her frister Bævers andesteg imidlertid, så Brum og Grævling ender med at gnaske det hele i sig, mens Guld-Iver holder vagt, indtil han plasker: »Bæver Bondemand kommer« med halen, og alting pludselig skal gå stærkt. Løsningen er overdrevent gakket, men til fordel for juletræsbanditterne og befriende amoralsk. Fortællingens drev er spøjse replikker og et vanvid både i tekst og i billeder, der minder om en fræk og overraskende fætter til Sven Nordqvists Peddersen og Findus-bøger.

Med ordene: »Det var mørkt. Ikke en eneste stjerne lyste på himlen, skønt det snart var jul« åbner tyske Klaus Johns og Stephan Prickens »Sådan gik det til, at Tiger og Hare fandt et nyt hjem« på juletraditionel og dejlig sentimental måde. Tilmed øsregner det. Tiger, en lappet stofhund, flygter væk fra den miserable affaldscontainer sammen med Hare på jagt efter et hjem til jul. Selvom tekstens sødme til sidst klistrer, holdes fortællingen undervejs oppe af en satirisk underholdende billedside.

Julemandens hus popper lige op i synet på én, når man åbner britiske Allan Snows »Julemanden på arbejde« - et miks af billedbog og legetøj, som i sjovt instruktive pop-op-billeder og fagbogsagtig tekst giver indsigt i »alt« om julemandens og hans hjælperes opgaver. Tilmed at de sover fra 1. juledag til begyndelsen af april.

Finske Mauri Kunnas er en anden garvet julemandskender. Hans force er nuttede, rundbuede illustrationer i muntre myldreopslag, hvor der sker langt mere end i teksten. Således også i hans »12 gaver til Julemanden«, hvor Niller, en lille nisse, vil gøre Julemanden glad. Det lykkedes for ham. Men det er ikke gavernes skyld!

Hvordan et par lyserøde briller kan ændre alt, beskriver Carl Quist-Møller i »De magiske briller«. Vi er blandt børn i Sierra Leone i billedbog nummer 50 i rækken af Børnenes U-landskalendere. Da en »styltemand« giver pigen Amie et par lyserøde briller på, mærker hun nemlig »lykken komme boblende tilbage i kroppen.« Amie er ellers ked af det og føler sig fortabt, når hun ikke lige er sammen med veninden Sarah. Hun drilles af Osman og andre drenge, fordi hun hverken har far eller mor. Brillernes magiske happy happy effekt smitter tilmed Osmann, da han snupper dem. Snart har børnene dannet en fælles hip hobby happy-klub. Temaerne venskab, forældresavn og ensomhed beskrives i en klar, enkel og ligefrem tekst. De knaldgode fotos og illustrationer á la silhuetklip skaber en smuk helhed. En bog der emmer af livsglæde. Læs den og få en happy happy jul.