Historien flyder som en god melodi

Alle toner rammer rent i Camilla Hübbes fortælling om jazz, venskab og mystiske sumplandskaber.

»Louis Armstærk« er en perfekt mulighed for at give kærligheden til bøger videre til børnene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fra bogen

Der kan være noget selvfølgeligt over en god historie, på samme måde som der er det over en god melodi. Paul McCartney skulle efter sigende have troet, at han spillede en velkendt, gammel melodi, da han første gang spillede »Yesterday«. Hver tone gav sig selv. Selvfølgelig skulle den melodi være netop sådan.

Når man læser Camilla Hübbes bog »Louis Armstærk«, får man sådan en følelse af selvfølgelighed, for selvfølgelig må Louis Armstærk, pigen der bliver født bag i en tourbus, gå på jagt efter sin far, der har taget skridtet fra den friserede danske forudsigelighed til New Orleans og ind i et ukendt land, hvor virkeligheden synes at slå sprækker ved hvert trut i saxofonen.

Nu er han forsvundet, og Louis Armstærk må følge efter, selv om hun foretrækker livet, som det var, før faren forsvandt, og det var summertime and the livin’ is easy.

Som alle 12-årige står hun foran en rejse væk fra barndommens tryghed og ud i noget, der virker mystisk, skræmmende og dragende. Ud af virkelighedens sprækker kommer Mama T, Papa Legba – en mand uden øjne – menneske-alligatoren Rougarou og flere mere eller mindre okkulte væsener, og nogle er hendes venner, nogle hendes fjender.

Heldigvis får Louis hjælp af drengen Charlie, der kan lave sig selv om til en skildpadde, og mere af handlingen skal ikke afsløres her. Hvis man er så heldig at have en 8-11-årig, der stadig gerne vil have læst bøger højt, skal man have slutningen til gode.

Et fascinerende univers

Hvert kapitel indledes med en collage-agtig illustration af Rasmus Meisler, der effektivt sætter stemningen for det, der skal til at ske. Camilla Hübbe selv opfinder ikke den dybe tallerken. Det behøver hun heller ikke. Hun har et fascinerende univers, et stærkt tema og en hovedperson, man elsker, lige fra hun første gang laver én af sine mange armbøjninger i frustration over, at ordene ikke vil ud.

Derfra er den fineste opgave at dosere sproget præcist. Det gør Hübbe. Med næsten samme præcision som de jazzmusikere, hun beskriver i bogen.

Alle, der har været til jam-session på en jazzbar, ved, at det, der adskiller de gode fra de virkelig gode, er evnen til at holde igen, at vise hele repertoiret, når der er brug for det, og at gå et skridt tilbage, når melodien skal have lov til at flyde.

»Louis Armstærk« er måske ikke helt børnebøgernes svar på »Yesterday«, men Camilla Hübbe lader sin historie flyde lige så selvfølgeligt som en god melodi. Pludselig er man i et landskab, der minder én om, hvorfor man begyndte at elske bøger. »Louis Armstærk« er en perfekt mulighed for at give dén kærlighed videre.

Thorkil Jacobsen er journalist ved Berlingskes børneavis Kids’ News.

Titel: Louis Armstærk. Forfatter: Camilla Hübbe. Illustrator: Rasmus Meisler. Sider: 192. Pris: 199,95 kr. Forlag: Høst & Søn.