Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Øvelse gør om ikke mester så bedre, end man var, og Helle Vincentz ser ud til at være en af den slags ihærdige slidere, der bliver ved og ved, lærer af hidtidige unoder og konstant forsøger at optimere sin indsats.
I hendes nye roman, »Stjålne liv«, er der således skruet ned for floskelfabrikationen, persontegningen er skærpet, og generaliseringerne er blevet færre, og det gør dette første bind i hendes nye serie med antropologen Sofie Munk i centrum til hendes hidtil bedste.
Her er som vanligt godt tempo og en aktuel dagsorden, og så er der kommet mere struktur på sprog og fraseologi og altså færre klicheer.
Træerne vokser ikke ind i nogen krimipoetisk himmel, men mindre kan også gøre det, og »Stjålne liv« er en letlæst og ganske fermt sammenskruet spændingsroman om et emne, der berører en stor del af befolkningen i den fødedygtige alder: Fertilitetsbehandling og deraf sikkerheden omkring opbevaring af folks genetiske arvemasse.
Forsvundne æg og mord
Sofie Munk, der er enlig mor og lidt af et karriereforvirret, kønt rodehoved, er via en projektansættelse for Sundhedsministeriet installeret på et kontor hos en privat fertilitetsklinik, MereLiv, hvor hun skal undersøge de psykologiske følgevirkninger for de involverede par.
Da hun fra et tidligere job har erfaring med intern efterforskning, beder den noget bryske ejer af MereLiv hende imidlertid også om at se nærmere på en for virksomheden yderst penibel sag: Flere befrugtede æg er forsvundet fra køleboksene, og Sofie Munk får til opgave at finde ud af, hvad der er sket, og hvem der står bag.
Det viser sig hurtigt, at det hverken bunder i sjusk eller menneskelige fejl. Sagen er større end som så, og da klinikkens ejer findes myrdet, og Sofie begynder at modtage trusler, bliver hun klar over sagens omfang og alvor.
Hun sparrer med sin bofælles kæreste, en svensk detektiv med endog meget gode forbindelser til både centraladministration og efterretningsvæsen, og da hun fyres fra fertilitetsklinikken efter at have snuset for meget rundt og angivet en kollega, får hun et skrivebord i svenskerens efterforskningsfirma.
Mange gode veje og vildveje
Her støder hun en dag ind i en gammel bekendt, sin journalistbrors ven Mik Karlsen, der er særlig rådgiver for Justitsministeriet. Uden at vide det er de begge i gang med at undersøge forskellige sider af den samme sag, men da Karlsens opgave først og fremmest handler om at profilere sin uregerlige minister på bedste vis, ender de to amatørefterforskere med at kollidere.
Sagen har tråde til både Indien og ministerens fortid, og det intense plot med mange gode veje og vildveje gør »Stjålne liv« til en underholdende læseoplevelse.
Så må man forsøge at se gennem fingre med forfatterens (fortsat) lidt friskfyragtige tone og de indimellem lidt praktiske genveje i opklaringsarbejdet, og man skal nok også lade være med at tænke for meget over, hvordan Sofie »med en trænet bevægelse« slår æg ud på stegepanden. For selv om man bliver bedre og bedre til det man øver sig i, så er det vist ikke den store kunst at slå hul på en æggeskal.
Titel: Stjålne liv. Forfatter: Helle Vincentz. Sider: 460. Pris: 200 kr. Forlag: People’s Press.