Helleberg sætter tryk på kærlighedsbudskabet

"Stormene" er båret af Maria Hellebergs karakteristiske, letløbende og kraftfulde sprog. Vi ser de skælvende scener for os!

Fra bogens cover. Fold sammen
Læs mere

Ikke helt tilfældigt har Maria Hellebergs nye murstensroman, »Stormene«, undertitlen »Kærlighed og magt i reformationens Danmark«. I bogen - der markerer 500-året for reformationen - er der nemlig tryk på kærlighedsbudskabet og på menneskeligt mod og handlekraft, og sanseligheden springer i øjnene i de mest bevægende passager, når fortællingen om et af danmarkshistoriens mest komplicerede kærlighedsforhold rulles ud. Sitrende gensidig betagelse med blik på silkehud står i kraftig kontrast til den ydre virkeligheds store omvæltninger i beskrivelsen af Elisabeth Gyldenstjernes og Stygge Krumpens kærlighed. Elisabeth bliver skilt fra sin ekstremt voldelige mand, Bonde Due, og Stygge Krumpen bliver biskop. En livslang kærlighedshistorie er indledt.

Det er tydeligt, at Maria Helleberg er i sit es, når hun beskriver kærlighedsforholdet mellem Elisabeth og Stygge, som når det hedder at måske »kunne han igen tale hende ind i nydelsen, og som kvinde var hun åbenbart umættelig«. Han kan »drukne hende i berøringer«, men som biskop kan han ikke tilbyde hende ægteskab.

Visse steder bliver den kropslige nydelse og det ophøjede løftet op i en højstemt beskrivelse, og man er ikke i tvivl om, at Maria Helleberg her skriver på et flow. I andre afsnit levendegøres det religiøse og det politiske, og her kunne forfatteren nok have beskåret stoffet noget uden at begrænse læserens mulighed for at se det store perspektiv. Efter borgerkrig og reformation er alle et andet sted, end de drømte om, og Maria Helleberg peger i romanen især på betydningen af kærlighedens kraft. Hun skriver med engagement og fascination om Elisabeth Gyldenstjernes styrke og sårbarhed, og som det hedder et sted: »Andre kvinder tilslørede deres køn og lyst, men hun havde altid båret sin skam som et smykke.«

Elisabeth Gyldendstjernes oplevelse af en ulykkelig, spontan abort er dramatisk beskrevet, men man kunne ønske, at Maria Helleberg var gået endnu mere ind i baggrunden for den delvist udeblevne sorgproces efter tabet af »det lille skyggebar«. Det hedder om Elisabeth, at »hun bar hele reformationen inden i sig«, men vi trækkes ikke helt med ind i hendes tankebaner. Det er snarere hendes sanselige sider og det uudslukkelige fællesskab med Stygge, der står lysende frem i denne ambitiøse roman, der er båret af Hellebergs karakteristiske, letløbende og kraftfulde sprog. Vi ser de skælvende scener for os!

Titel: Stormene

Forfatter: Maria Helleberg. Sider: 720 sider. Pris: 350 kr. Forlag: Bibelselskabet.