Han var den evigt utilfredse

Philip Tafdrup Jørgensen har skrevet en ærligt god bog om en bedstefar, som det var svært at elske.

»Kongen af Bali« af Philip Tafdrup Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han drømte om det storslåede og fik det middelmådige. Han blev 93 år gammel, selv om han helst var fri for at leve så længe. Han ville gerne have sin aske smidt i havet, men den endte i blæretangen på en halv meters dybde sydvest for Amager. .

Digteren og forfatteren Philip Tafdrup Jørgensen har skrevet en bog om sin farfar. Den hedder »Kongen af Bali«. Farfaderen hed Hans-Carl til fornavn og Jørgensen til efternavn, og det med bindestregen var vigtigt, for i bindestregen lå der en forestilling om et andet liv, et finere og rigere liv, en higen efter mere.

Sådan som der også, forstår man, lå en higen bag Philip Tafdrup Jørgensens fravalg af Jørgensen, da han udgav sine to første bøger. Nu bruger han så sen-navnet. For første gang. Han tager sin bedstefar på sig. Eller som han også formulerer det: »Tager en del af hans smerte og skuffelse på mine skuldre ved at bære hans navn.«

»Kongen af Bali« er en slags biografi, ifølge bogens bagside tilsat noget fiktion. Den er et portræt af en lille mand, der drømte stort og havde sejlet på Østen og havde stået for maskinerne på de skibe, han havde sejlet med, og havde betalt for skønne kvinder derude, og engang ville han tage derud og blive der, og han skulle være sammen med smukke Tasanee med den mørke hud, og han skulle stifte familie, måske åbne et lille værksted. Hvad han så alligevel aldrig fik gjort.

Han måtte nøjes med Philips farmor og et rækkehus i Tåstrup, og det billede, barnebarnet efterlader af ham, er ikke smigrende. Her er et eksempel:

»Tilværelsen er snyd og løgn, og de rige narrer de fattige. Bedstefar ønskede ikke revolution eller retfærdighed. Han ønskede blot at være den, der snød, i stedet for den, der blev snydt.«

Ærlig uden at være ondskabsfuld

Kongen af Bali er den person, Hans-Carl Jørgensen selv gerne ville have været. Bag tilnavnet gemte sig en vis Mads Lange, der var rejst fra Langeland og ud i verden og var blevet en slags konge med indfødte undersåtter.

Bogen om ham, der ville være ham, Hans-Carl, er, ud over en bog om netop ham, en bog om generationer. Hans-Carls og Philips. Sidstnævnte skulle have et los i røven, mente Hans-Carl.

»Hvad vidste vi om noget som helst? Utaknemmelige. Forkælede. Uden blik for manden i maskinen. Ham, der fik skibet til at sejle og kom hjem med hele sin løn, så vi kunne gå på universitetet og bo på brokvartererne, og hvorfor? Så vi kunne have eksis­tentiel krise. Sådan en gang pis.«

Philip Tafdrup Jørgensen skriver enkelt og godt, og Hans-Carls vrissenhed, nærighed og firkantede verdensopfattelse er nærmest morsom i al dens vælde. Er det i øvrigt en ondskabsfuld bog? Næh.

Snarere - synes det - så ærlig, som det nu engang er muligt på de givne præmisser. Og slet ikke uden perspektiv. Philip Tafdrup Jørgensens bedstefarportræt er samtidig også et portræt af en anden tid og en anden tids type. Af liv levet med utilfredsheden som grundvilkår. Så ondt som i gamle dage.

Titel: Kongen af Bali. Forfatter: Philip Tafdrup Jørgensen. Sider: 232. Pris: 249,95. Forlag: Gyldendal