Gyldendal bremser omstridt krigsbog

»De Grønne djævle«, der hylder nazityske elitesoldater som helte, udkommer alligevel ikke i næste uge. »Vi har ikke været skarpe nok – og det beklager jeg,« siger Gyldendal-direktør, Lars Boesgaard.

Efter en særdeles hård anmeldelse i Berlingske Tidende i går, har forlaget Gyldendal – Danmarks største – besluttet at stille udgivelsen af Bent Christensens krigsbog »De grønne djævle« i bero.

Bogen skulle efter planen være udkommet 7. oktober.

I anmeldelsen i Berlingske Tidende kritiseres bogen bl.a. for, at tyske jægersoldater fra 1. Faldskærmsdivision hyldes som nogle af Anden Verdenskrigs helte og omtales som ofre for bestialske civile grækere under slaget om Kreta. Soldaternes brutale overgreb på civile nævnes overhovedet ikke. Ifølge anmeldelsen synes det i det hele taget at være forfatteren magtpåliggende at understrege, at det tyske elitekorps bestod af tapre soldater og ikke af fanatiske nazister eller forbrydere.

Denne kritik får nu direktøren for Gyldendal Fakta, Lars Boesgaard, til at reagere:

»Der er behov for at få finkæmmet manuskriptet af faghistorikere således, at vi kan få opklaret, om og i givet fald hvordan det vil være forsvarligt at udgive bogen,« siger han og tilføjer:

»Det er naturligvis ikke Gyldendals intention at være udgiver af bøger, der forherliger den tyske krigsindsats.«

Lars Boesgaard siger videre, at han »først og fremmest er ked af, at jægerkorpsets henrettelser på Kreta ikke nævnes. Dernæst at jægerkorpset ikke sættes i sammenhæng med den øvrige tyske krigsmaskine – og dermed kommer til at fremstå som et hvilket som helst elitekorps uden eget ansvar for nazismens ugerninger.«

»Vi burde have været opmærksomme på disse forhold, men vi har ikke været skarpe nok – og det beklager jeg,« siger Lars Boesgaard.

Berlingske Tidende har været i kontakt med en række faghistorikere, der kommenterer bogen på baggrund af Berlingske Tidendes referat. Vilhjalmur Örn Vilhjalmurson, tidligere seniorforsker ved Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier, siger bl.a.: »Jeg er meget forundret over, at man udgiver en bog med en så lemfældig omgang med kilder og fakta.«

Nils Arne Sørensen, der er lektor i historie ved Syddansk Universitet, undrede sig, inden udgivelsen blev stillet i bero, over, »at et forlag som Gyldendal nu mener, at tiden er moden til at udgive bøger, der hylder militærenheder, der som en del af sit repertoire havde massakrer på civile.« Henrik Lundtofte, der er arkivleder ved Historisk Samling fra Besættelsestiden, siger i en kommentar bl.a., at bogen »umiddelbart« virker »apologetisk« (undskyldende, red.) og »helt blottet for kritisk sans.«

Ked af situation
Forfatteren selv, Bent Christensen, arbejder til daglig som controller på Fyn, men har i seks år brugt ferie og fritid på at forske i sit emne. Ifølge Lars Boesgaard er han helt indforstået med, at forlaget bliver nødt til at se bogen efter.

»Han ønsker ikke at håne nazismens ofre og er meget ked af at være havnet i denne situation. Han ønsker ikke at kommentere sagen, før han har fået bedømmelsen fra vores faghistorikere, siger Lars Boesgaard.