Grøndahls europæiske rejse

Med afsæt i Rom sætter Jens Christian Grøndahl ord på det fælleseuropæiske og det danske.

»Hjemme i Europa« af Jens Christian Grøndahl. Fold sammen
Læs mere

Slentrende gennem Roms gader formår Jens Christian Grøndahl at anvende indtryk og sansninger som en fremkaldervæske for en række billeder af dagens Europa. Det gør han i »Hjemme i Europa«, hans nye essay, der blev til under et månedlangt ophold i Rom sidste forår. Ligesom Athen inspirerer byen ham til lange vandringer, om ikke under evighedens synsvinkel, så dog med det seneste par tusinde års europahistorie som bagtæppe.

For ung til oprøret

Vi er alle indlejrede i historien, konstaterer Grøndahl, der er årgang 1959 og dermed for ung til at være en del af oprøret, men gammel nok til at have oplevet munkemarxismen og en del af den strømning fra 80erne, hvor litteraturen atter handlede om alt andet end politik.

Læsere af Grøndahls romaner kender fortællerstemmens understrøm af melankoli, og det gælder også her; indimellem lyder Grøndahl som en helt ufatteligt gammel mand, som når han mener, at »hvis man stadig har »tid til at vente og længes«, når man har passeret de 50 år, »er man fortabt«.

For alvor følte han sig voksen i 1989, da Muren og de ideer, der knyttede sig hertil, faldt. Det har vaccineret Grøndahl mod ideologier, der har patent på, hvordan mennesker skal leve deres liv, og det nærmeste vi kommer et livssyn, er hans tro på universelle værdier, der dog fik et hak i tuden i Bush-årene. Her var han længe fortaler for den udenrigspolitiske aktivisme, indtil han blev desillusioneret over vanskelighederne ved at udbrede frihedsværdierne i Irak og Afghanistan.

»Hjemme i Europa« er dog ikke noget politisk essay, men snarere en vandring, hvor Grøndahl er på sporet af en tabt tid. Den personlige fortælling fylder uden at spærre. Hans skildring af familie og forældre – han mistede sin kræftsyge mor for tre år siden – blotlægger private forhold, men giver også teksten en egen sitrende intensitet.

Hans lavmælt elegante, kølige essayistik bør nydes i små bidder. Hans slebne prosa er på én gang europæisk og dansk. Sådan er det, når man har »Hjemme i Europa«.

Titel: »Hjemme i Europa«. Forfatter: Jens Christian Grøndahl. Forlag: Gyldendal. 131 sider. 180 kr.