Gretelise Holm deler smæk ud i sine nye erindringer - og kedeligt er det ikke

Erindringer er ofte en selvgod og søvndyssende affære, men ikke Gretelise Holms. I det seneste bind, »Kærligheden, kampen og kloden«, er hun en permanent revolution. Og måske kan man ligefrem kalde det feministisk pensum at læse bogen.

Gretelise Holm: "Kærligheden, kampen og kloden" Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For to år siden udkom første bind af Gretelise Holms erindringer. »Jesus, pengene og livet«, der skildrede hendes opvækst i et fattigt hjørne af det, der i dag kaldes udkantsdanmark.

I fortsættelsen, »Kærligheden, kampen og kloden«, beskriver hun sit voksne virke som journalist, forfatter og debattør. Meget betegnende har hun kaldt bogen for en »erindringsdebatbog«, for Gretelise Holm lægger ikke fingre imellem, når hun ser på nutiden eller genkalder sig de seneste 50 år.

Flettet ind mellem ægteskab, fødsler og rejser til udlandet uddeles der kærlige og ukærlige smæk. For eksempel til medieverdenens (mandlige) skiderikker, til social ulighed i strafudmålingen, til Informations kvindeforskrækkede ansættelsesudvalg og til nutidens ligestillingsfortalere, der kritiseres for at være optaget af ligestillingsproblemer i etniske minoritetsgrupper og den tredje verden, mens den hjemlige andedam er sovset ind i hverdagssexisme.

Jamen dog. Er vi ligefrem ligestillings­ignorante? Set fra denne anmelders stol er vi omvendt gået fuldstændig ligestillings-balalajka og diskuterer de mest absurde banaliteter som lyserødt Lego, retten til at amme (som om det skulle være truet eller forbudt) og om Hotel Bella Sky må have en kvindeetage eller ej.

Hertil kommer, at Politiken hver uge trykker mindst ét debatindlæg om, hvor svært det er at være mor. Eller også gør Information.

Men det særligt vellykkede ved Gretelise Holms erindringer er netop det polemiske twist. Hun vil ikke bare vise læserne artigt rundt i fortiden som en tandløs hattedame, men gribe ud efter læseren, henrykke, forarge, skabe historisk bevidsthed, og man kan så være enig eller uenig i hendes læsning af verserende samfundsforhold. Kedeligt er det i al fald ikke.

Måske kan man ligefrem kalde det feministisk pensum at læse hendes erindringer, eftersom en stor del af nutidens ligestillingsdebat synes at udspille sig mellem to generationer af kvinder, der enten ikke forstår eller ikke anerkender hinandens oplevelser.

Mens Gretelise Holms generation af feminister M/K kæmpede for fri abort, ligeløn og flere kvinder i ledende stillinger, nyder mange kvinder i dag godt af pionerfeministernes sejre og derudover af positiv særbehandling på arbejdspladser, særlige lederprogrammer for kvinder eksempelvis.

Ligestilling synes i dag at handle mere om særinteresser og pleje af privilegier end om retfærdighed og lighed mellem kønnene.

Det vil Gretelise Holm nok ikke være enig i, til gengæld er hun indiskutabelt et livsstykke og et stykke omvandrende danmarkshistorie, så tak for hende og for, at hun så generøst deler ud af sine erindringer.

Titel: »Kærligheden, kampen og kloden«.

Forfatter: Gretelise Holm.

Sider: 439. Pris: 269 kr.

Forlag: Teli Media.