Gordons væltede blækhus

Roman: »Ord fra fronten«. Fed bog at bladre i. Men teksterne holder ikke.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gordon Inc - cyberpunker, radiomontageskaber og TV-aktuel på DR2 - har i denne sin tredje bog samlet en række tekster, der retter det kritiske blik mod dansk kultur i en ny global virkelighed. Bogen er en rigtig 'bladre-bog': Masser af sjove tegninger af ham selv gjort af Jørgen Bitsch, screendumps fra nettet, fotografier, mm., alt sammen sat sammen på en herlig punket facon, som lader ens nostalgiske jeg mindes dengang sligt blev lavet med klip & klister, en kopimaskine og helst på genbrugspapir. Sådan er det ikke her. Kaos er skabt på computeren og papiret er glittet. Og sådan bliver vi jo alle ældre.

Men lige så indbydende format og layout er, ligeså skidt står det til med det egentlige: teksterne. Holdningerne og overbevisningerne kan undertegnede sagtens tilslutte sig, men formen - uha! Der er tale om en samling knækprosa af den mest træge slags, og selv om teksterne måske nok kan overbevise en gruppe gymnasieelever til et spoken word arrangement, hvis de fremføres med tilpas kraft i stemmen, så holder de ikke på skrift. Det er meget, meget svært at finde nogen form for poetisk kvalitet (end ikke som en form for punket anti-poesi), og pointerne forbliver ufokuserede. Til gengæld er der rigtig meget af den, og man spørger sig selv, hvorfor ikke en redaktør på Borgen har forsøgt at tørre op, da Gordon væltede sit blækhus ud over bogen, i stedet for blot at lade blækket tørre?

Men som sagt er den sjov at bladre i, og Bitsch' tegninger er gode: Så mit eksemplar får lov at ligge på kaffebordet en tid.