Garmann og livets regnestykke

Norske Stian Hole har lavet endnu en knusende dejlig og dramatisk billedbog om drengen Garmann.

Fra bogens forside Fold sammen
Læs mere

»Der er altid nogle regnestykker, som ikke går op«. Sådan siger Frimærkemanden til Garmann, da de sidder og undrer sig over tilværelsens mange gåder. »Og du tænker 50.000 tanker hver dag«, tilføjer den gamle mand, der er så god til tal at han kan alle postnumrene fra Aalborg til Fåborg udenad.

Manden, der er pensioneret postbud, bor for enden af Garmanns gade, og det venskab, der blomstrer mellem de to, efter at Garmann mod sin vilje er kommet til at sætte ild til Frimærkemandens paradisiske have, er vidunderligt smukt skildret i Stian Holes billedbog »Garmanns gade«. Den bog er et must for alle forældre (og bedsteforældre) med børn (og børnebørn) mellem fire og otte år.

Hole kan nemlig ikke kun noget fuldkommen unikt med de billeder, han tryller ud af sin computers photo­shopprogram. Han kan også noget med de få velvalgte ord, som ledsager de store og i sig selv meget fortællende billedcollager. Man suges helt, helt ind i Garmanns ydre og indre verden.

Selve livet

Snart står vi og dirrer tæt på Garmann, der er grebet af panik, mens flammerne blusser op omkring ham, snart oplever vi, hvor enormt stor, mørk og farligt fristende en større dreng som den hurtige, smarte Roy fra fjerde kan være. Og pludselig har vi næsen helt nede i Garmanns herbarium, hvor han samler pressede sjældne blomster.

Regnestykket, der ikke går op (som Frimærkemanden refererer til) er naturligvis selve livet, der rummer så frygtlig mange ubekendte. Især når man kun er seks-syv år, og stadig vover at samle på noget så poetisk som pressede blomster.

Eller man som Frimærkemanden er over 70, har mødt omtrent alverdens mennesker i sit liv, men fortsat ser magien i at samle på sjældne blomster og de breve med spændende stempler og vildt fremmede frimærker, der fylder hans kælder. Udenfor denne magiske cirkel, tegnet af et barn og et ældre menneske, kredser den livsfarlige Roy med alle sine alt for voksne tanker. Hvilket drama og hvilken drøm af en billedbog!